Liona

Zwangerschap en flauwvallen

Zwangerschap en flauwvallen

Als je zwanger bent kun je flauwvallen. Er kan ook sprake zijn van bijna flauwvallen. Mocht je zwanger zijn, let er dan goed mee op wanneer je te snel op gaat staan, want dan is de kans op flauwvallen erg groot. Zwangere vrouwen voelen zich vaak duizelig en dat komt vaak voor (dat hoort er bij). Maar flauwvallen kan ook voorkomen tijdens de zwangerschap, eigenlijk op ieder moment van de zwangerschap. Als je zwanger bent en je staat op, dan gaat er meer bloed naar de baarmoeder en naar je benen en dat vergroot de kans op flauwvallen.

Tips voor verlichting

Bij het zwanger zijn merk je vaak dat je sneller moe bent. Als je even wat verlichting wilt kun je op je linkerzij gaan liggen. Merk je dat het dan weer wegtrekt dan kun je het beste blijven zorgen voor voldoende extra rust, zodat herhaling voorkomen wordt.

Flauwvallen bij zwangerschap voorkomen

Het beste kun je alles rustig aan doen. Je bent zwanger, je hoeft niet te haasten, je moet overal de tijd voor nemen. Je moet rustig opstaan uit je stoel en voordat je uit bed stapt kun je bijvoorbeeld eerst even op de rand van je bed gaan zitten. Het dragen van goede kleding is ook van belang, het beste kan er gekozen worden voor kleding die eenvoudig los kan worden gemaakt. Als je voelt dat je gaat flauwvallen dan kun je je kleding losmaken en kun je het misschien voorkomen omdat je dan voldoende frisse lucht krijgt. Langere tijd stilstaan is ook niet goed wanneer je zwanger bent, dan kun je het flauwvallen oproepen, blijf daarom bewegen. Een andere tip om flauwvallen te voorkomen is dat je oververhitting moet voorkomen.

Let op je bloeddruk als je zwanger bent

De bloeddruk moet bij zwangere vrouwen goed in de gaten worden gehouden. Als je je snel moe voelt, kan het zijn dat je bloeddruk niet goed is. Je kunt duizelig worden van een te lage bloeddruk. Je lichaam verandert als je zwanger bent en ook je lichaam reageert overal anders op. Je bloed moet op meerdere plaatsen zijn want je moet je baby ook voorzien van zuurstof. Voel je het flauwvallen aankomen als je zwanger bent? Stop dan meteen met wat je aan het doen was. Je moet dan gaan zitten en even niets doen.

Als je gaat zitten en je kruist je benen dan zorg je er voor dat de bloeddruk toe gaat nemen. Dit gaat er voor zorgen dat je weer meer bloed in je hersenen krijgt en hierdoor kan het flauwvallen voorkomen worden. Zorg er voor dat je weet wat de symptomen zijn van flauwvallen zodat je het tegen kunt houden en wanneer je je moe voelt worden, rust dan op tijd. Je draagt een baby bij je en daar moet je goed voor zorgen en dat kan alleen als je een goede balans hebt in bewegen en rust.

Afdrukken
Meer in Flauwvallen
Flauwvallen behandeling

Flauwvallen is geen pretje. Toch kun je er meestal niets aan doen. Wanneer je bijvoorbeeld epilepsie hebt kun je niet...

Sluiten