Liona

Welke complicaties brengen bloedarmoede teweeg?

Welke complicaties brengen bloedarmoede teweeg?

Bloedanemie kan voorkomen als er te weinig ijzer in het bloed zit. Maar ook als er in een bepaalde situatie (ongeval) veel bloed wordt verloren kan er bloedarmoede optreden. Het is altijd belangrijk om direct aandacht te geven aan bloedarmoede. Wanneer er symptomen van anemie optreden is het raadzaam om een arts te bezoeken.

Er zijn allerlei symptomen die erop kunnen duiden dat je bloedarmoede hebt.

  • Ongewone vermoeidheid;
  • slapeloosheid;
  • concentratieproblemen;
  • lusteloosheid;
  • en hoofdpijn

Dit zijn een aantal van die symptomen die kunnen optreden, en zo zijn er nog veel meer te noemen. Je kunt je afvragen waardoor bloedarmoede ontstaat. Daarvoor zijn een aantal redenen te noemen. Als er niet gezond wordt gegeten en je beweegt niet voldoende dat kan dat een oorzaak zijn, maar ook hevig bloedverlies of een vitaminegebrek kan er toe leiden dat er anemie optreedt. Doordat zuurstof niet meer goed door het lichaam kan worden vervoerd, treden er allerlei symptomen van anemie naar voren.

Oppassen voor complicaties

In bepaalde fases verdient bloedarmoede extra aandacht, de complicaties kunnen immers erg heftig zijn. Over het algemeen is bloedarmoede vrij onschuldig, maar wanneer bloedarmoede onvoldoende behandeld wordt kan dit ernstige problemen opleveren. Een operatie kan dan zelfs noodzakelijk zijn om schade te voorkomen. Zwangere vrouwen die bloedarmoede hebben, kunnen ernstige problemen hierdoor krijgen, niet alleen de vrouwen zelf maar ook de baby’s. De baby kan dan te vroeg geboren worden en in de toekomst bestaat er de kans dat het kind ook last krijgt van bloedarmoede.

Een andere complicatie die door bloedarmoede teweeg kan worden gebracht is onder meer vermoeidheid. De vermoeidheid kan zelfs zulke ernstige vormen aannemen, dat het dagelijks werk niet meer kan worden verricht. Een patiënt kan zich dusdanig vermoeid voelen dat hij niet meer in staat is om werkzaamheden (goed) op zich te nemen.

Daarnaast kan ook het hart  te maken krijgen met complicaties. Wanneer er sprake is van bloedarmoede zal het hart extra werk moeten verzetten. Er moet immers een grotere hoeveelheid bloed door het lichaam heen worden gepompt. Dit is nodig om het tekort aan voedingstoffen en zuurstof bij te vullen. Dit kan er voor zorgen dat er hartfalen optreedt, dit kan chronisch zijn of worden.
Het is ook mogelijk dat er schade optreedt aan je zenuwen. Als er onvoldoende vitamine B12 in je lichaam komt kan het voorkomen dat je zenuwen niet meer goed functioneren.

Complicaties tegengaan

Er zijn allerlei middelen om complicaties tegen te gaan. Er moet dan wel eerst worden gekeken naar de ernst van de situatie en in welke vorm de bloedarmoede verkeert. Er kan dan bijvoorbeeld gestart worden met medicatie om zodoende een voorkomend symptoom te bestrijden. In een vroeg stadium kan het zijn dat een verandering van de levensstijl voldoende is. Echter, in een laat stadium van bloedarmoede, kan het misschien wel nodig zijn om een bloedtransfusie uit te voeren. Dit is echter geheel afhankelijk van de situatie en verschilt dus per patiënt.

 

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Complicaties anemie
Opgelet voor complicaties anemie

Wanneer anemie in bepaalde fases komt dan vereist deze aandoening extra aandacht, dit omdat de complicaties groot kunnen zijn. Zwangere...

Sluiten