Liona

Wat zijn de risico’s van een operatie voor gescheurde kruisbanden?

Wat zijn de risico’s van een operatie voor gescheurde kruisbanden?

Bij een ligament gaat het er om dat het gewricht bij elkaar wordt gehouden dankzij het bindweefsel. Wanneer dit gescheurd is dan komt het niet vanzelf weer aan elkaar. Dit kan alleen met een operatie, maar een operatie heeft ook risico’s. Moet je een operatie ondergaan aan de voorste kruisband? Dan heb je een grote kans van slagen, want bij 3b3b3b van alle operaties wordt deze succesvol afgerond. De knie hoeft hierbij niet volledig te herstellen, maar het wil wel zeggen dat je na ongeveer zes maanden bijna alle dagelijkse activiteiten weer uit kunt voeren. De stabiliteit van de knie wordt beter als je de operatie aan de gescheurde kruisbanden hebt gehad. Maar je hebt tijdens deze periode nog wel pijn en de zwelling zul je ook nog wel even hebben. Je kunt het nooit volledig laten herstellen of vervangen. De knie kan door het scheuren ook onherstelbare schade oplopen.

De complicaties bij een operatie aan de gescheurde kruisbanden

Het kan zijn dat je een infectie op hebt gelopen bij een operatie. De kans is echter maar heel klein, maar de mogelijkheid bestaat wel. Bij minder dan 1% van de gevallen komt een infectie voor bij een operatie. Je krijgt hier dan antibiotica voor. Je kunt ook te maken krijgen met een bloedprop, dit risico is nog kleiner dan het krijgen van een infectie, namelijk maar 0,1%. Het kan zijn dat je bij de risicogroep hoort en dan krijg je extra medicatie zodat de kans nog kleiner wordt. Er kan pijn optreden aan de knie.

Dit komt veel voor en wanneer de pees rond de knieschijf wordt gebruikt om de voorste kruisband te vervangen dan komen er extra klachten voor. 18% van de mensen die de operatie aan de gescheurde kruisbanden ondergaat krijgt deze pijn en zeker wanneer ze gaan knielen. Daarom moet je niets forceren en rustig aan doen zodat de pijn niet de overhand krijgt. Als het nog niet gaat, dan gaat het niet want herstel heeft tijd nodig. Je kunt ook last krijgen van stijfheid. Hier krijgen veel mensen last van. Je wilt namelijk niet forceren maar je moet wel blijven bewegen als je een operatie hebt gehad aan de gescheurde kruisbanden.

Niet opereren heeft dat risico’s bij gescheurde kruisbanden?

Als je last hebt van gescheurde kruisbanden en je gaat niet opereren dan kan dat ook risico’s hebben want je loopt dan het risico dat de blessure erger wordt. Als je zwaarder wordt dan kan het zijn dat je knie voor altijd instabiel blijft. Het advies dat vaak wordt gegeven bij de gescheurde kruisbanden is dat een operatie het meest effectief is. Je kunt het daarom maar beter plannen zodat je het gehad hebt. Je hebt wel risico’s maar deze zijn klein. Daarom is het aan te raden om zelf eens te kijken hoe je jouw situatie beoordeelt. Denk hierbij aan:

  • Sport je veel?
  • Zijn de risico’s het waard?
  • Wil je van de pijn af?
  • Speelt je leeftijd een rol?

Even goed overwegen, maar dat gaat er voor zorgen dat je gaat ontdekken wat de voordelen zijn van een operatie aan de gescheurde kruisbanden. Je ziet daarna ook weer wat je wel kan. Je wilt natuurlijk graag van de pijn af maar als je ermee door blijft lopen wordt de kans dat ze verder scheuren en veel meer schade aanrichten alleen maar groter.

Afdrukken
Meer in Gescheurde kruisbanden of ligamenten
droog
Is een operatie nodig bij gescheurde kruisbanden?

Het kan nodig zijn om te opereren bij gescheurde kruisbanden. Het ligt eigenlijk aan de situatie, als de blessure ernstig...

Sluiten