Liona

Wat zijn de oorzaken van dementie?

Er is veel bekend over dementie. We weten inmiddels ook dat je dementie niet alleen kunt krijgen door het ouder worden, maar ook jongere mensen kunnen hier mee te maken krijgen. De meest bekende oorzaken van dementie op een rijtje:

•              Alcohol

•              Trauma capitis (dit wil zeggen letsel aan het hoofd)

•              Syfilis

•              Een tumor

•              Aids

•              Ziekte van Creutzfeldt Jakob

•              Encefalitis

Wanneer iemand dementie heeft, kan de oorzaak niet meteen worden vastgesteld. Als je toch wilt weten waar de oorzaak zit kan dat pas worden bekeken wanneer iemand is overleden, en dan bij een sectie. Er kan een beeldvormend medisch onderzoek worden gedaan samen met een neuropsychologisch onderzoek. Om er achter te komen over welke vorm van dementie het gaat, worden er vaak eerst verschillende oorzaken gevonden. Er kan ook worden gesproken over secundaire dementie. Dit wil zeggen dat er een omkeerbare achteruitgang van de verstandelijke vermogens is, dit is alleen zo bij een behandelbare oorzaak. Een voorbeeld hiervan is wanneer je slaapmiddelen niet goed gebruikt of wanneer je andere geneesmiddelen niet goed gebruikt. Als je suikerziekte niet onder controle is kunnen ook de eerste tekenen optreden, maar ook wanneer een te langzaam werkende schildklier niet onder controle is of je hebt last van een vitaminegebrek (met name vitamine B1, B6 en B12). Er kan ook sprake zijn van een bloeding onder het schedeldak of je hebt last van uitdroging. Dan kunnen er symptomen optreden van secundaire dementie.

Nog een andere soort dementie

Als er wordt gesproken over pseudo-dementie dan wil dat zeggen dat er sprake is van een verminderd verstandelijk functioneren. Dit is het gevolg van een psychisch of een psychiatrisch probleem. Dit zou een gevolg kunnen zijn van een depressie. Zoals je ziet zijn er veel oorzaken bekend van dementie, maar wat de oorzaak bij iemand is kan niet meteen worden vastgesteld. Als iemand bijvoorbeeld veel drinkt dan geeft men vaak de schuld aan het vele drinken, maar er kan heel goed een andere oorzaak zijn. Het kan zijn dat wanneer er een tumor in het hoofd zit het geheugen aan wordt getast en dat dit de klachten veroorzaakt. Het is daarom belangrijk dat klachten serieus worden genomen en nader worden onderzocht. Een arts kan een scan maken om te zien waar klachten vandaan komen. Wanneer de uitslag van het onderzoek gezien kan worden als mogelijke oorzaak van dementie, dan kan dat mensen geruststellen of in elk geval informatie geven over de veranderingen van de persoon met dementie. Wanneer de familie na het overlijden van iemand met dementie de oorzaak wil weten dan kan er een sectie worden gepleegd en kan dit nader worden onderzocht. Hier wordt niet zo vaak voor gekozen. De meeste mensen willen het niet weten, ze hebben er vaak vrede mee als ze weten dat het dementie was en dat diegene nu niet meer hoeft te lijden. Daarnaast is het zo dat veel mensen niet eens weten dat het mogelijk is dat je een sectie kunt laten uitvoeren om de oorzaak van de dementie te achterhalen. Dat kan ook een van de redenen zijn dat hier niet zo vaak gebruik van wordt gemaakt.

Afdrukken
Meer in Dementie
De symptomen die optreden bij dementie

Wanneer er sprake is van dementie zijn er de bekende symptomen die bij mensen optreden. Deze kunnen in fasen worden...

Sluiten