Liona

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kent een aantal oorzaken waar je zelf wat aan kunt doen. Maar hoe zit het nu precies in elkaar? We slikken allemaal erg vaak gedurende de dag bij eten, drinken en wanneer wij bijvoorbeeld teveel slijm in onze mond hebben. Als je gaat slikken dan ontspant de sfincterspier aan de onderzijde van de slokdarm. Op deze manier kan het voedsel naar de maag worden door gelaten. Dan sluit de spier zich weer.

Maar het kan zijn dat de klep het niet meer zo goed doet en dan kan het maagzuur dus terug gaan van de maag naar de slokdarm en zo in je mond terecht komen. Als je plat gaat liggen of wanneer je voorover gaat buigen wordt dit alleen maar erger. Mensen die last hebben van brandend maagzuur gaan soms liever niet liggen of ze bukken liever niet voorover omdat zij weten dat de kans dan groter is dat zij er last van hebben.

Oorzaken van Brandend Maagzuur

  • Het middenrif is van groot belang. De slokdarm gaat hierdoor heen zodat het eten naar de maag kan. Het kan zijn dat het bovenste deel van het middenrif uitsteekt dit noemen we dan een maagbreuk.
  • Brandend maagzuur kan worden veroorzaakt door verschillende maagaandoeningen en darmaandoeningen, waaronder kanker en de ziekte van Crohn. Deze aandoeningen moeten behandeld worden en wanneer er daarna nog sprake is van brandend maagzuur dan moet dat worden behandeld.
  • Ook voeding kan een grote oorzaak zijn bij het brandend maagzuur. Sommige voedingsmiddelen laten je sfincterspier ontspannen en dit kan dan brandend maagzuur veroorzaken. Je moet hierbij denken aan vet eten, pikante maaltijden en bijvoorbeeld ui en chocolade. Je dient dan ook geen te grote maaltijden te nuttigen maar liever kleinere porties. Als je in een keer veel gaat eten zit je buik vol en de kans dat er dan oprispingen volgen is groot.
  • Roken is niet goed voor je. Dit zorgt voor een verhoging van de zuurafscheiding, de werking van de spieren die zich onder aan de slokdarm bevinden wordt vertraagd.
  • Als je alcohol drinkt dan worden de spieren van de slokdarm geraakt, deze ontspannen en het irriteert ook het slijmvlies bij de slokdarm. Alcohol verhoogt ook je zuurtegraad bij de maag en dat moet voorkomen worden want anders krijg je last van brandend maagzuur.
  • Mensen die te zwaar zijn hebben een grotere kans op brandend maagzuur.
  • Er zijn geneesmiddelen die je een grotere kans geven om last van brandend maagzuur te krijgen, bijvoorbeeld slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en hartmedicijnen, maar ook astmamedicijnen en allergiemedicijnen.
  • Het belangrijkste is dat je de oorzaken van brandend maagzuur kent en wanneer je deze kunt voorkomen, doe het dan. Pas je eetgewoonten aan zodat je de kans op brandend maagzuur kleiner kunt maken. Het is een vervelende aandoening en je kunt er in het dagelijkse leven veel last van ondervinden.
Afdrukken
Meer in Brandend maagzuur
gevolgen-brandend-maagzuur
Mogelijke gevolgen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is erg vervelend. Je kunt last hebben van occasioneel brandend maagzuur, dit komt zelden voor. Als je vaker...

Sluiten