Liona

Wat te doen als iemand een epilepsieaanval krijgt?

Wanneer mensen in je omgeving te maken hebben met epilepsie is het van belang dat je weet hoe je moet handelen. Het belangrijkste dat je gaat doen is mensen tegen zichzelf beschermen en tegen letsel beschermen.

•              Het beste kun je iemand met epilepsie laten liggen;

•              Verplaatsen moet alleen gebeuren wanneer iemand zich kan verwonden aan bijvoorbeeld meubels;

•              Verslapt de persoon? Dan kan iemand in de stabiele zijligging worden geplaatst;

•              Er kan een middel worden gegeven wanneer iemand dit bij zich heeft en wanneer bekend is dat iemand epilepsie heeft. Hiermee kan een nieuwe aanval vaak worden voorkomen.

Is er sprake van een gegeneraliseerde aanval en houdt deze langere tijd aan of zijn er meerdere aanvallen kort na elkaar? Dan wordt er over status epilepticus gesproken wanneer iemand bij bewustzijn is. Komt iemand na een aanval niet bij bewustzijn? Dan moet er een ambulance worden gebeld. In andere situaties komt iemand vaak bij en is er geen hulpverlening nodig.

 

Tongbeet en epilepsie

Het kan zijn dat iemand last heeft van een tongbeet bij epilepsie. Iemand gaat dan tijdens een aanval op zijn of haar tong bijten. Dit kun je niet voorkomen. Als je iets tussen de tanden wilt stoppen levert dat niets op, het is namelijk alleen maar een groter risico dat iemand zijn gebit gaat beschadigen of dat iemand een grotere kans heeft op verstikking wanneer het voorwerp gaat verschuiven. Als iemand een tongbeet heeft dan geneest dat vaak sneller en dan is ingrijpen niet nodig, je kunt het maar beter laten gebeuren en ervoor zorgen dat er in de omgeving niets is waar iemand zich aan kan verwonden.

 

Bijkomen van epilepsie

Als iemand bij is gekomen van de aanval van epilepsie dan wil iemand vaak rustig even alleen zijn. Iemand moet even tot rust kunnen komen en veel drinken. Het lichaam kan op deze manier tot rust komen en dit kan ook een volgende aanval voorkomen. Je moet de patiënt pas drinken geven als hij of zij helemaal bij bewustzijn is en zodat diegene zelfstandig kan drinken. Dit is mede om de kans op verslikken te voorkomen. Als iemand volledig aanspreekbaar is laat diegene dan drinken en vaak willen mensen met epilepsie na de aanval slapen. Gun hen deze rust en leg ze op een rustige plaats neer.

 

Epilepsie op school

Wanneer er sprake is van epilepsie bij leerlingen op school dan is het vaak zo dat leraren weten wat zij moeten doen. Er is ook een ruimte waar ‘patiënten’ weer tot rust kunnen komen. Er zijn scholen waar leerlingen zitten die vaak een aanval krijgen (speciaal onderwijs), hier zijn vaak speciale bedden waar zij tot rust kunnen komen en aan het einde van de dag worden zij hier wakker gemaakt en mogen ze weer naar huis. Het is van belang dat zij na de aanval rusten omdat zij de lesstof toch niet oppakken. Zij zijn er niet bij en kunnen zich niet concentreren. Het lichaam heeft rust nodig en dat moet hen dan ook gegund worden.

Afdrukken
Meer in Epilepsie
Symptomen van epilepsie herkennen

Veel mensen noemen epilepsie ook wel de vallende ziekte. Dit komt omdat veel mensen bij de aanval op de grond...

Sluiten