Liona

Wat is reizigersdiarree?

Als je praat over – reizigersdiarree – dan gaat het over een variant van diarree die je kunt krijgen tijdens het reizen. In België kun je water uit de kraan drinken en ook gebruiken als je je tanden gaat poetsen. In het buitenland moet je daar goed mee oppassen, omdat dit water besmet kan zijn. De diarree variant waar het hier over gaat kun je oplopen in het buitenland. Deze krijg je vaak vanwege verminderde hygiënische omstandigheden. Als je deze vorm van diarree wilt voorkomen dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten:

  • Je kunt het beste voordat je op reis gaat onderzoeken of dat je het water uit de kraan in dat bepaalde land veilig kunt drinken. Je kunt het vaak aan de reisleiding vragen of in een boek of op internet opzoeken. Er zijn veel niet westerse landen waar je het maar beter niet kunt drinken. Ook wanneer je het voor voedselbereiding wilt gebruiken wordt dat afgeraden, omdat je hier ook ziek van kunt worden. Tandenpoetsen met het water is ook niet aan te raden omdat er altijd een kans is dat je het water inslikt. Het beste kun je water gebruiken dat uit verzegelde flessen komt of dat doorgekookt is.
  • Je moet geen drinken nemen met ijsklontjes. Qua ijsjes moet je alleen voorverpakte ijsjes nemen.
  • Fruit en groenten moet je alleen nemen wanneer deze ongeschild zijn en rauwkost en salades kun je beter niet nemen omdat je niet weet hoe dat deze klaar zijn gemaakt, wanneer ze klaar zijn gemaakt en hoe ze worden bewaard.
  • Je moet altijd goed opletten met het eten dat bij de markt wordt aangeboden, dit kun je beter laten liggen omdat je niet weet hoelang dit eten al wordt aangeboden.
  • Etenswaren dien je goed koel te bewaren zodat er geen ongedierte bij kan komen.
  • Vlees en vis moet je altijd goed opwarmen voordat je het gaat eten. Het moet ook goed gaar zijn, rauw vlees en rauwe vis kunnen er voor zorgen dat je besmet raakt en diarree krijgt.
  • In tropische landen moet je ook met zwemmen goed uitkijken bij zoet water en stilstaand water.
  • Je kunt bij de GGD altijd vragen wat je voor maatregelen moet nemen. Er worden vaak vaccinaties aangeboden en deze kun je dan maar beter halen. Soms is het zelfs verplicht.

Zorg dat je deze vorm van diarree door de juiste maatregelen te nemen voorkomt en handel op tijd. Het beste kun je hier zo snel mogelijk op de juiste plek meer informatie over inwinnen, als je van plan bent naar het buitenland te gaan.

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Diarree oorzaken

Diarree gaat vaak vanzelf weer over. Als je over diarree praat dan gaat het over een losse en waterige ontlasting...

Sluiten