Liona

Wat is antibiotica?

Wat is antibiotica?

Antibiotica wordt niet meteen ingezet wanneer iemand ziek is, het helpt namelijk alleen bij ernstige infecties, met name bacteriële infecties. In je lichaam zitten bacteriën, deze verrichten goed werk in ieder menselijk lichaam. Zo helpen zij bijvoorbeeld wanneer het voedsel verteerd wordt de schadelijke stoffen in de darmen op afstand te houden. Maar de bacteriën kunnen zelf ook een infectie veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is een longontsteking, maar ook een blaasontsteking is hier een goed voorbeeld van. Vaak gaat een infectie welke veroorzaakt is door een bacterie vanzelf over. Maar als dat niet vanzelf gaat of het duurt te lang, dan kan er antibiotica worden voorgeschreven.

Het ontstaan van de bacteriële infectie

Sommige mensen worden sneller ziek dan anderen. Dit hangt samen met een aantal factoren. Als je weerstand goed is, dan word je niet zo snel ziek. Maar het kan zijn dat je weerstand (tijdelijk) minder is, je kunt oververmoeid zijn of last hebben van stress. Ook als je niet goed eet of je hebt een bepaalde ziekte kan je weerstand minder zijn. Hierdoor krijgen bacteriële infecties een grotere kans.

Ook de snelheid hoe ons lichaam op vreemde indringers reageert speelt hierbij een rol. Als je een goed verdedigingssysteem hebt en je lichaam verkeerd in goede gezondheid, dan heb je niet zo snel antibiotica nodig. Het kan echter voorkomen dat je jezelf niet zo goed voelt. Het kan dan zijn dat de bacteriële infectie vooraf wordt gegaan door een virale infectie. Als voorbeeld houden we hier even de griep aan. Als je griep hebt kun je jezelf tijdelijk zwakker voelen. Er wordt ook wel gesproken over een bacteriële surinfectie.

Bacteriële surinfectie

Bij een bacteriële surinfectie kan er geen antibiotica worden genomen, het is gevaarlijk wanneer je dit wel doet. Antibiotica kunnen namelijk niets doen tegen virussen. De goede bacteriën worden hiermee alleen maar gedood en dat kun je nu niet gebruiken als je je niet goed voelt! Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie, kan dat er voor zorgen dat je bijvoorbeeld last hebt van koorts, maar ook stijfheid, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen hierbij horen. Andere symptomen zijn

  • hoestbuien;
  • diarree;
  • pijn;
  • rode ogen;
  • en een lopende neus.

De antibiotica kunnen deze symptomen niet bestrijden. Let daarom goed op wanneer je antibiotica krijgt toegediend!

Niet te vaak antibiotica gebruiken

Antibiotica is niet goed voor je. Toch wordt het vaak voorgeschreven. Het is belangrijk dat het minder vaak wordt voorgeschreven omdat bacteriën resistent kunnen worden. Dit zal betekenen dat bacteriën niet meteen behandeld kunnen worden met  antibiotica en dat mensen soms eerst zieker worden omdat een bacterie resistent is. Dat is dan ook de reden dat veel mensen er voor willen zorgen dat er niet zoveel antibiotica meer wordt voorgeschreven, maar dat we eerst ons lichaam de tijd moeten geven om van binnenuit zelf te genezen.

 

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Wanneer antibiotica
Wanneer heb je antibiotica nodig?

Veel ziekten worden behandeld met een antibioticum wanneer zij niet vanzelf overgaan. Voorbeelden hiervan zijn: Ernstige luchtweginfecties; Blaasontsteking; Maagzweer; Salmonella...

Sluiten