Liona

Wat is chronische en episodische clusterhoofdpijn?

Ken je de verschillen tussen chronische en episodische clusterhoofdpijn? Het is belangrijk dat je de verschillen kunt herkennen, want er zijn wel degelijk verschillen die je hier worden uitgelegd.

Wat is chronische clusterhoofdpijn?

Wanneer het over chronische clusterhoofdpijn gaat dan kan er gezegd worden dat het gaat over aanvallen die het hele jaar door voor kunnen komen. Er zijn ook wel perioden waarin je geen klachten hebt, maar vaak duurt dat maar een paar dagen. Veel vrouwen hebben vaak last van deze vorm van clusterhoofdpijn. Deze pijn kan net als episodische clusterhoofdpijn zowel links als rechts voorkomen en kan ook afgewisseld worden. De naam chronisch geeft ook al aan dat het gaat over iets wat vaak aanwezig is. Mensen met chronische clusterhoofdpijn ervaren vaak veel klachten en worden in het dagelijkse leven vaak ook belemmerd wanneer zij veel aanvallen op een dag hebben. Het is daarom belangrijk dat aanvallen op tijd bestreden kunnen worden en zelfs verminderd kunnen worden.

Wat is episodische clusterhoofdpijn?

Bij de episodische clusterhoofdpijn gaat het over aanvallen die je gedurende een bepaalde periode in het jaar kunt krijgen. Vaak zijn de klachten een aantal dagen of een paar weken aanwezig. Veel meer mannen hebben hier last van. Je kunt de pijn zowel links als rechts in je hoofd ervaren, het kan ook afwisselend zijn (en dat is ook erg vervelend aan deze vorm van clusterhoofdpijn).

Nog meer soorten hoofdpijn

Er zijn nog meer soorten hoofdpijn, eentje daarvan is CPH. Deze afkorting staat voor Chronische Paroxymale Hemicrania. De symptomen van deze vorm van hoofdpijn lijken erg veel op clusterhoofdpijn. Alleen de frequentie is verschillend, net zoals de duur van de aanvallen. Mensen met clusterhoofdpijn hebben gemiddeld 15 minuten een aanval die kan duren tot drie uur. Bij CPH ligt dat tussen de 5 en de 30 minuten en mensen met CPH kunnen 5 tot 15 aanvallen per dag krijgen, meer dan mensen met clusterhoofdpijn. CPH is een vorm van hoofdpijn die veel meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. De behandeling die hierbij in wordt gezet bestaat uit Indomethacine. Dit is een ontstekingsremmer. Mensen met reuma kennen deze naam vast en zeker, omdat het bij hen ook vaak wordt ingezet. Er wordt gesproken over CPH wanneer iemand goed reageert op de Indomethacine. Er is nog een andere vorm van hoofdpijn en dat is de S.U.N.C.T. hoofdpijn. Dit staat voor Short lasting, Unilateral, Neuralgiform headache attacks with Conjunctival injection and Tearing. Deze vorm van hoofdpijn lijkt veel op clusterhoofdpijn en ook op CPH. Wanneer je een aanval krijgt heb je last van een verstopte neus, een rood oog, pijn aan een zijde van het hoofd en je hebt vaak traanogen. De aanvallen kunnen snel voorbij zijn, vaak duren ze slechts een paar seconde tot een paar minuten.

Alle informatie op een rijtje

Hierbij de informatie over chronische en episodische clusterhoofdpijn op een rijtje:

•              De chronische clusterhoofdpijn kan het hele jaar voorkomen;

•              De chronische clusterhoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen;

•              De episodische clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen;

•              De episodische clusterhoofdpijn hangt samen met de seizoenen, komt voor in bepaalde periode van het jaar;

•              Bij beide soorten clusterhoofdpijn kan de pijn zowel links als rechts in het hoofd optreden, de klachten kunnen ook van kant wisselen/verspringen.

Afdrukken
Meer in Clusterhoofdpijn
Hoe clusterhoofdpijn behandelen?

Wanneer er clusterhoofdpijn bij je is geconstateerd dan is het belangrijk dat je hier wat aan gaat doen en de...

Sluiten