Liona

Wanneer heb je antibiotica nodig?

Wanneer heb je antibiotica nodig?

Veel ziekten worden behandeld met een antibioticum wanneer zij niet vanzelf overgaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ernstige luchtweginfecties;
  • Blaasontsteking;
  • Maagzweer;
  • Salmonella besmetting;
  • Legionella infectie;
  • Chlamydia infectie;
  • Tuberculose.

Is er altijd antibiotica nodig?

Antibiotica zijn niet altijd nodig, maar wanneer er sprake is van een ernstige bacteriële infectie moet deze medicatie wel worden gebruikt. Het lichaam kan dan de tijd krijgen om het afweersysteem goed te organiseren. Het komt zelfs voor dat antibiotica het enige middel is dat ingezet kan worden om een bacteriële infectie aan te pakken. Dit is bijvoorbeeld zo bij een longontsteking, maar ook bij een hersenvliesontsteking. De juiste dosis moet dan worden ingenomen, inname mag niet worden overgeslagen. Je moet de kuur echt afmaken en wanneer klachten niet verminderen moet er contact worden gelegd met de arts. Bij kinderen geldt dat ook, al voelen zij zich eerder fit, de kuur moet worden afgemaakt!

Kinderen en antibiotica

Kinderen voelen zich soms na het gebruik van antibiotica snel beter, dit kan al na twee dagen zijn. Merk je na twee of drie dagen echter dat het niet beter gaat, ga dan opnieuw naar de arts en geef het door. Wanneer kinderen antibiotica gebruiken is het van belang om er op te letten of zij last hebben van dieprode vlekken op de huid, een kind wil niet meer eten en spelen, moeilijk ademen of luidruchtig ademen en wanneer een kind onrustig is of juist heel slaperig of futloos is, is contact met de arts noodzakelijk.

Als een kind veel moet braken of koorts heeft boven de 39 graden die niet wil zakken, dan moet de arts meteen worden geraadpleegd. De arts zal je kindje dan opnieuw moeten onderzoeken en dan moet er gekeken worden of dat er een andere kuur voorgeschreven moet worden. Het kan zijn dat een bepaalde antibioticakuur bij een kind niet aanslaat en dan is vervanging van de kuur noodzakelijk.

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Alcohol en antibiotica
Alcohol drinken en antibiotica

Als je antibiotica slikt dan wordt er vaak afgeraden om alcohol te drinken. De meeste soorten kunnen met één glas...

Sluiten