Liona

Voorkomen van hoogteziekte

Als je weet hoe het is om hoogteziekte te hebben dan wil je er alles aan doen om het te voorkomen. Soms wil je iets gaan doen waarbij je op een bepaalde hoogte moet zijn. Misschien kun je daar niet zo goed tegen en daarom is het goed om te weten wat je kunt doen aan hoogteziekte. Er zijn mensen die last krijgen van hoogteziekte wanneer zij in één keer doorgaan naar 2000-2500 meter, het advies is dan om dat niet in één keer te doen. Laat je lichaam eens wennen aan de hoogte. Breng bijvoorbeeld een nacht door op 1500 meter, je lichaam kan hier dan aan wennen en na de nacht kun je weer verder gaan.

Bepaalde hoogte

Je zult merken dat je lichaam er beter op reageert dan wanneer je in één keer door zou gaan. Misschien wil je wel in een keer doorgaan, dan moet je een paar dagen acclimatiseren en het rustig aan doen want anders krijg je veel klachten van hoogteziekte en dat is geen pretje. Ga je hoger dan 2500 meter? Doe het dan nog rustiger aan want je moet dan niet meer dan 300 meter per dag stijgen. Doe je dat wel, dan ga je nog meer klachten krijgen van hoogteziekte. Stijgen per dag mag wel iets meer zijn dan 300 meter, maar als je gaat slapen dan moet je toch weer wat afdalen. Als je op een nieuwe hoogte bent aangekomen is het beter om een aantal dagen de tijd te nemen zodat je kunt acclimatiseren. Slaappillen kun je maar beter niet gebruiken, maar ook geen alcohol!

  • Drink iedere dag veel (echt liters per dag)
  • Onderkoeld raken moet je voorkomen, kleed je goed aan maar niet te warm!

Wat doe je als je hoogteziekte hebt?

Het eerste wat je moet doen is zorgen dat je weet wat hoogteziekte is. Je moet het serieus nemen want als je dat niet doet kan het slecht met je aflopen. Heb je al snel last van de symptomen van hoogteziekte? Ga niet verder! Ook al ben je in een groep en wil je graag met de groep mee, als je last hebt van hoogteziekte moet je dit niet doen. Je moet het niet erger laten worden. Je lichaam geeft aan dat het genoeg is dus neem hier dan ook even de tijd voor om te herstellen.

Slapen op grotere hoogte is niet aan te raden als je last hebt. Als je hebt gerust en je merkt dat het niet minder wordt dan dien je af te dalen. Het is misschien niet leuk, omdat dit kan betekenen dat dit het einde is van de klim, maar je lichaam geeft het niet voor niets aan. De klachten van hoogteziekte moeten serieus worden genomen!

Afdrukken
Meer in Hoogteziekte
Hoogteziekte behandelen

Als je last hebt van hoogteziekte dan moet dat behandeld worden. Je krijgt niet meteen geneesmiddelen wanneer je last hebt...

Sluiten