Liona

Voorkomen van flauwvallen

Flauwvallen is geen pretje. Daarom is er aandacht voor het voorkomen van flauwvallen. Het kan zijn dat je extra gevoelig bent en al vaker bent flauwgevallen. Er zijn dan factoren waar je aan moet denken. Je hebt bijvoorbeeld genoeg slaap nodig, je moet op tijd rusten en je fysieke conditie moet ook goed zijn. Stress zal er voor zorgen dat je meer kans hebt om flauw te vallen. Dit moet dan ook voorkomen worden, maar helaas heb je dat niet altijd zelf in de hand. Let er ook goed op dat je op tijd eet. Nicotine en alcohol moeten vermeden worden. Zout en suiker zijn wel van groot belang, je lichaam kan niet zonder.

Medicijnen bij flauwvallen

Wanneer je erg vaak last hebt van flauwvallen kan het zijn dat de arts je medicatie voor zal schrijven. Er is dan speciale medicatie die flauwvallen kan voorkomen. Een arts kan eerst bekijken wat de oorzaken zijn waarom je flauwvalt, blijft het dan teveel voorkomen dan kan medicatie een oplossing zijn zodat je gewoon aan activiteiten deel kunt nemen zonder flauw te vallen.

Ademhaling en flauwvallen

Het kan zijn dat je verkeerd ademt, hierdoor kun je ook flauwvallen. Wanneer je angstig bent kan het zijn dat je sneller gaat ademen of je adem in gaat houden. Je moet dit voorkomen door je adem snel weer onder controle te krijgen zodat flauwvallen voorkomen kan worden. Er kan namelijk sprake zijn van hyperventilatie. Je hebt bepaalde gevoelens, je bent ergens bang voor of het is spannend, dan ga je verkeerd ademen, daardoor krijg je lichamelijke klachten. Het is belangrijk dat als je van jezelf weet dat je verkeerd gaat ademen in soortgelijke situaties dat je hier aan gaat werken. Je kunt ademhalingsoefeningen doen en als je deze eenmaal door hebt kun je ze ook in deze situaties toepassen. Anderen merken het niet aan je wanneer je deze oefeningen doet, maar het zorgt er wel voor dat het flauwvallen voorkomen kan worden.

Als je je ademhaling onder controle hebt laat je zien dat je je spanningen in de hand hebt. Denk even ergens anders aan en zorg dat je stress gaat vermijden. Hetzelfde geldt in geval van drukte. Vermijd de drukte dan omdat je anders een grotere kans hebt om flauw te vallen. Zeker wanneer je erg gevoelig bent is het aan te raden dat je het niet op gaat zoeken. Dit kan niet altijd worden voorkomen, je kunt namelijk niet alles vermijden. Maar je kunt er zelf wel veel aan doen door flauwvallen te voorkomen:

  • Zorg dat je je ademhaling onder controle hebt
  • Zorg dat je ademhalingsoefeningen kent
  • Eet op tijd
  • Zorg dat je medicatie hebt wanneer je er vaak last van hebt
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
Afdrukken
Meer in Flauwvallen
Zwangerschap en flauwvallen
Zwangerschap en flauwvallen

Als je zwanger bent kun je flauwvallen. Er kan ook sprake zijn van bijna flauwvallen. Mocht je zwanger zijn, let...

Sluiten