Liona

Voorkomen van constipatie

Je kunt constipatie soms voorkomen. Het kan zijn dat de oorzaak zit in een verkeerde levenswijze en dan kun je zelf veel aanpassingen doen, zodat je van de constipatie af komt. Dat is echter niet altijd de oorzaak, maar als mensen je adviezen geven over hoe je constipatie kunt voorkomen dat zal het eerst gaat over eetgewoonten en leefgewoonten. Daarom worden de belangrijkste tips nu op een rijtje gezet, zodat je weet wat je er zelf op een eenvoudige manier aan kunt doen:

  • Een vezelrijk dieet is iets waar veel mensen niet aan denken, maar het zou zomaar de oplossing kunnen zijn. Je zorgt er dan namelijk voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt, denk hierbij aan brood, fruit, groenten en fruitsoorten. Het kan zijn dat bepaalde fruitsoorten een laxerend effect hebben. Dit kan per persoon verschillen, maar dit is wel de moeite waard om te proberen.
  • Je moet niet teveel voedsel eten met weinig vezels. Als je veel vet en suiker eet dan wordt de constipatie alleen maar erger dus ga dat vermijden.
  • Veel drinken (geen alcohol) is van belang. Iedereen moet veel drinken en daarbij spelen leeftijd en geslacht geen rol. Als je voldoende drinkt dan wordt de ontlasting zachter en dan is de kans dat je constipatie krijgt veel kleiner. Zorg daarom dat je iedere dag minimaal 1,5 liter tot 2 liter drinkt, het liefst veel water, cafeïne moet je zoveel mogelijk beperken.
  • Geregeld of regelmatig bewegen is van groot belang. Je zou in ieder geval dertig minuten per dag moeten sporten/bewegen. Je kunt wandelen, fietsen, maar je kunt ook voor een andere sport kiezen en deze dagelijks uitoefenen.
  • Als je naar de wc gaat wanneer je moet dan is de kans groot dat je geen constipatie krijgt. Als je de ontlasting op  gaat houden wel, ontlasting kan hard worden en je krijgt er moeite mee om deze naar buiten te krijgen.
  • Als je niet genoeg vezels eet dan kan het zijn dat je maar beter vezelsupplementen kunt nemen. Deze dien je wel met voldoende water in te nemen, anders kan het de constipatie juist verergeren.
  • Je moet niet zomaar laxeermiddelen gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je de spanning op je darmen gaat verliezen en dat zij verslappen. Vraag daarom altijd een huisarts of je wel of geen laxeermiddelen mag gebruiken. Het beste kun je deze oplossing zien als je laatste redding om van de constipatie af te komen.

Probeer zelf van de constipatie af te komen, als het niet beter gaat dien je naar de huisarts te gaan. Maar je kunt er vaak zelf al veel aan doen! In ieder geval dien je iedere dag genoeg te bewegen, vezelrijk te eten en genoeg te  drinken. Als je daar nu mee gaat beginnen dan is de kans dat je constipatie krijgt vele malen kleiner!

Afdrukken
Meer in Constipatie
Kinderen en constipatie

Kinderen hebben regelmatig last van constipatie. Het kan bij hen erg pijnlijk zijn. Er zijn kinderen die dagelijks naar het...

Sluiten