Liona

Voorkomen van borstkanker

Voorkomen van borstkanker

Meestal hoor je dat vrouwen te maken krijgen met borstkanker, maar dit kan ook het geval zijn bij mannen.  Vrouwen krijgen er echter vaker mee te maken dan mannen. Een op de drie vrouwen die borstkanker heeft, sterft aan deze ziekte. Er zijn echter veel vormen van borstkanker die op tijd ontdekt worden en behandeld kunnen worden.

Iedere twee jaar onderzoek

Vrouwen vanaf vijftig jaar mogen iedere twee jaar gratis mee doen aan het bevolkingsonderzoek. Er wordt dan een mammografie gemaakt. Als je 50 jaar bent of ouder (als vrouw) of in de familie hebben meerdere mensen borstkanker (gehad) dan mag je gratis een mammografie laten maken. Het is aan te raden dat je hier aan mee doet zodat je er op tijd achter kunt komen als je borstkanker hebt.

De mammografie wordt bvb. in Nederland om de twee jaar gemaakt, op deze manier kan het sneller ontdekt worden. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je met borstkanker te maken kunt krijgen. Daarom wordt er om de twee jaar een onderzoek aangeboden. Als je tussendoor iets opmerkt kun je altijd naar de huisarts gaan.

Onderzoek je borsten

Je kunt tussendoor zelf je borsten onderzoeken. Het is belangrijk dat je het regelmatig doet.

  • Mannen en vrouwen dienen de borsten met regelmaat te controleren.
  • Merk je een verdacht knobbeltje op? Neem dan contact op met de arts
  • Zelfonderzoek zorgt er voor dat je op tijd bij de borstkanker kunt zijn zodat er op tijd gehandeld kan worden.

Waar kun je nog meer op letten om borstkanker te voorkomen?

Al neem je alle maatregelen die worden genoemd, het wil niet zeggen dat je nooit borstkanker kunt krijgen. De maatregelen zijn er om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat je borstkanker krijgt. Het beste kun je zo min mogelijk alcohol drinken. Het is beter dat je niet iedere dag een aantal glazen drinkt. In principe kan een glas alcohol per dag geen kwaad, maar zorg er dan wel voor dat je het tot dat ene glas beperkt.

Daarnaast moet je ook aan je gewicht denken, te zwaar zijn kan zorgen dat je meer kans hebt op borstkanker. Je moet daarom een gezond gewicht behouden zodat je borstkanker zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ben je te zwaar? Overleg dan met de arts wat je hier aan kunt doen, deze kan je goed adviseren over hoe je het beste af kunt vallen.

Gezond eten en een goede conditie zijn de basisregels voor het voorkomen van vele ziektes of aandoeningen. Met een gezonde levensstijl kom je dus zeker al ver!

Afdrukken
Meer in Borstkanker
Symptomen borstkanker
Borstkanker: Hoe herken ik de symptomen?

Borstkanker kan herkend worden aan een aantal symptomen. Bij borstkanker heb je geen last van pijn. Het gaat er wel...

Sluiten