Liona

Voorkom anemie met deze tips

Voorkom anemie met deze tips

Bloedarmoede komt veel voor. Dat komt omdat mensen ongezond eten en daardoor niet genoeg ijzer binnen krijgen. Echter zijn er nog meer oorzaken te noemen die er voor kunnen zorgen dat anemie intrede doet in een lichaam. Doordat rode bloedcellen niet meer goed functioneren zal het zuurstof niet goed door het lichaam worden vervoerd. Daardoor kunnen er allerlei klachten ontstaan die kunnen duiden op bloedarmoede:

  • Duizeligheid;
  • ongewone vermoeidheid;
  • rusteloosheid.

Dit zijn zomaar een greep uit een groot aantal symptomen.

Anemie voorkomen

Maar is anemie niet te voorkomen? Aan bepaalde oorzaken kan niets gedaan worden ter voorkoming van anemie en behandelen is dan de enige optie. Maar in veel gevallen is een ongezonde levensstijl de oorzaak van anemie en dat kan wel worden aangepakt. Door middel van onderstaande tips kun je anemie voorkomen:

  • Beweeg voldoende, beweging is namelijk nodig om het lichaam fit te houden;
  • Eet gezond en gevarieerd, zorg dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Producten als bonen, eieren, appelstroop, groente en (gedroogd) fruit zijn rijk aan ijzer;
  • Eet voldoende vitaminen

De bovenstaande tips kunnen er aan bijdragen om anemie te voorkomen. Dat wil echter niet zeggen dat je geen bloedarmoede kunt krijgen. Er zijn immers ook oorzaken waar je niks aan kunt doen. Zoals aan de hevige menstruatie bij een vrouw. Bij een menstruatie kan veel bloed verloren gaan waardoor er een kans bestaat op anemie. Een vrouw kan dan een anticonceptiepil nemen om bloedarmoede in zo’n geval te bestrijden. Ook kan het zijn dat je lichaam geen vitamine B12 op wil nemen. Dan kan een vitamine B12 injectie een uitkomst zijn. Wanneer er een tekort is kunnen voedingssupplementen ook een oplossing zijn.

Gezond eten erg belangrijk

Anemie voorkomen door gezond te etenHet is erg belangrijk om gezond te eten, dat wil niet alleen zeggen dat je voedsel tot je moet nemen wat rijk is aan vitamines. Ook zul je gevarieerd moeten eten, dat verkleint de kans op bloedarmoede.  Je doet er daarom goed aan om veel verschillende soorten groentes te eten. Je kunt dan denken aan sla, boerenkool, andijvie, broccoli en spinazie. Ook vlees, eieren en noten kunnen aan een goede gezondheid bijdragen. Daarnaast is het aan te raden om peulvruchten en veel volkoren producten te eten.

Anemie herkennen

Wanneer er sprake is van anemie, dan is het zaak om dit zo spoedig mogelijk te herkennen. Hoe eerder anemie wordt herkend, hoe groter de kans op een sneller herstel. Wanneer bloedarmoede al in een vergevorderde fase zit, zullen er andere methoden nodig zijn dan wanneer het tijdig wordt ontdekt. Als je dus te maken krijgt met symptomen van anemie, dan is het aan te raden om direct naar een arts te gaan. Een arts kan dan door middel van bloedonderzoek bepalen of het daadwerkelijk om anemie gaat en of er behandeling nodig is. Als anemie in een vroeg stadium wordt ontdekt dan kan het misschien nog worden tegengegaan door alleen je levensstijl te veranderen.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Bloedarmoede behandelen
Bloedarmoede behandel je het beste zo

Als er bij een patiënt bloedarmoede is geconstateerd dan zal dit direct behandeld moeten worden. Als er sprake is van...

Sluiten