Liona

Voordelen van een anticonceptiepil

Voordelen van een anticonceptiepil

De anticonceptiepil kan om verschillende redenen worden gebruikt. Er zijn een groot aantal voordelen te noemen:

  • Betrouwbaarheid;
  • Menstruatie kan over worden geslagen (in de vakantie bijvoorbeeld), worden uitgesteld of worden verschoven;
  • De pil is eenvoudig in te nemen.

Betrouwbaarheid van de anticonceptiepil

Het eerste voordeel is de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil. Steeds meer meisjes en vrouwen kiezen voor de anticonceptiepil wanneer zij niet ongewenst zwanger willen worden. De pil neemt de kans om ongewenst zwanger te worden bijna weg.

Je kunt met de pil seks hebben en de kans dat je zwanger wordt is hierbij klein, maar let wel op dat de anticonceptiepil de kans op een soa niet wegneemt. Daarom is het beter wanneer je de anticonceptiepil kiest om niet zwanger te worden, daarnaast ook een condoom te gebruiken tegen een soa!

Menstruatie overslaan met de anticonceptiepil

Maar er zijn nog meer redenen om voor de anticonceptiepil te kiezen. Het kan zijn dat je erg onregelmatig ongesteld bent, de ene keer duurt het drie dagen, dan duurt het zeven dagen. Als je erg hevig menstrueert en je hebt veel buikpijn, dan zie je er al tegenop wanneer het na drie weken weer zover is.

Dankzij de anticonceptiepil kun je er meer vat op krijgen want je kunt het nu zelf regelen. Heb je bijvoorbeeld een examenweek of ga je op vakantie en komt het ongesteld worden nu niet zo goed uit? Dan kun je met de anticonceptiepil de menstruatie overslaan, je kunt bijvoorbeeld een extra strip met pillen meenemen en deze dan doorslikken in plaats van een week te stoppen.

Zelf innemen van de anticonceptiepil

Een ander voordeel van de anticonceptiepil is dat je deze zelf in kunt nemen. Je slikt eens per dag de pil en je bent er verder vanaf. Je moet er wel dagelijks aan denken, maar wanneer je dat continu doet voordat je gaat slapen, krijg je dat ritme en is de kans van vergeten stukken kleiner.

Naast voordelen zijn er ook nadelen bij de anticonceptiepil

Naast voordelen bestaan er ook nadelen. Je moet er namelijk iedere dag aan denken dat je de anticonceptiepil op tijd inneemt. Er is een kans dat je de pil vergeet! Toch zijn er meer voordelen want de nadelen kun je zelf oplossen. Als je iedere dag een wekker zet op dat tijdstip weet je na verloop van tijd vanzelf wanneer je de anticonceptiepil in moet nemen.

De anticonceptiepil kan ook op het nachtkastje worden neergelegd zodat je weet dat je hem nog in moet nemen. Zet er dan een glas water bij zodat je hem meteen in kunt nemen als je naar bed gaat. Ben je vaak ergens anders aan het slapen? Neem de anticonceptiepil dan overal mee naar toe en zorg dat je op je telefoon een herinnering maakt in je agenda, dagelijks en op een vast tijdstip, zodat je dan de anticonceptiepil in kunt nemen.

Afdrukken
Meer in Anticonceptie
Bijwerkingen anticonceptiepil
Bijwerkingen van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt steeds vaker gebruikt, maar het is ook medicatie en alle soorten medicatie kennen bijweringen. De anticonceptiepil kent...

Sluiten