Liona

Vleesvervangers

Sommige mensen willen om een bepaalde reden geen vlees meer eten. Het kan zijn dat je vegetariër bent geworden of dat je juist denkt aan het milieu. Ook kan het zijn dat je vlees eten ‘zat’ bent en daarom op zoek gaat naar vleesvervangers. Je kunt dan kiezen voor plantaardige vleesvervangers zoals peulvruchten, groenteburgers of tahoe. Ze zijn een erg goed alternatief voor vlees en ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Waarom zou je vleesvervangers gaan eten?
• We kunnen af en toe prima minder of geen vlees eten, omdat de voeding van de gemiddelde Nederlander voldoende eiwit bevat, zelfs meer dan we nodig hebben. Ook het milieu profiteert er volop van;
• Peulvruchten, noten en vele plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers zijn erg voordelig voor het milieu;
• Je kunt ook vanwege gezondheidsredenen ‘moeten’ stoppen met het eten van vlees, vleesvervangers zijn dan een prima alternatief;
• Het is ook een aanrader om vleesvervangers te eten als je eens wat anders wilt dan alleen meer vlees, zo verbreed je je horizon;
• Een belangrijke reden om geen vlees meer te eten is omdat je vegetariër bent geworden, je denkt dan speciaal aan de dieren die geslacht moeten worden.

Niet elke dag vlees

Ongeveer 65% van de Nederlanders vindt het belangrijk om vlees bij een maaltijd te eten, vlees wordt ook wel als noodzakelijk gezien. Maar vlees hoeft niet meer iedere dag gegeten te worden bij de maaltijd. Een kwart van de Nederlanders eet elke dag nog vlees. Ongeveer 4% van de Nederlanders eet zelfs helemaal geen vlees en mag zichzelf daarom vegetariër noemen. Jaarlijks eten mensen in totaal toch nog behoorlijk wat kilo’s vlees, ongeveer 40 kg. per persoon per jaar.

Gezondheid

In sommige vleesvervangers zitten helaas niet alle voedingstoffen die we nodig hebben. Daarom is het raadzaam om verschillende vleesvervangers op te nemen in je eetpatroon. Wanneer je een veganist bent kun je er voor kiezen om supplementen te slikken om zodoende toch voldoende vitamines binnen te krijgen. Daarnaast kunnen er ook stoffen in vleesvervangers zitten die je lichaam schade toe brengen als je er te veel van eet. Je kunt dan denken aan veel verzadigde vetten. Als je daar veel van binnen krijgt verhoog je de kans op hart- en vaatziekten.

Maar het is ook mogelijk dat vleesvervangers voor allergische reacties zorgen, misschien ben je wel gevoelig voor noten. Je kunt bij het eten ervan allergische reacties krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt eten en neem verschillende vleesvervangers in je eetpatroon op.
Over het algemeen zijn vleesvervangers goed voor je gezondheid. Peulvruchten, zoals sojabonen doen de kans op chronische ziekten flink dalen. Je kunt dan denken aan hart- en vaatziekten maar ook aan bepaalde vormen van kanker.

Duurzaamheid

Vleesvervangers zijn over het algemeen minder belastend voor het milieu dan wanneer je echt vlees eet. Het produceren van vleesvervangers kost immers minder energie, maar ook ruimte en bijvoorbeeld kunstmest en bestrijdingsmiddelen.