Liona

Vitamines

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam, het zijn namelijk chemische verbindingen die een rol spelen bij de groei van je lichaam. Maar ook zijn ze belangrijk voor het herstel na ziekte en het correct functioneren van je lichaam. Vitamines zijn nodig om een goede gezondheid te behouden. Vitamines haal je uit de voeding die je inneemt, het lichaam maakt ze zelf niet of nauwelijks aan. Vitamines zijn ook als tabletjes te koop.

Een stukje historie

Ook vitamines hebben natuurlijk een stukje historie, want wanneer is er ontdekt dat vitamines nu eigenlijk nodig zijn voor het lichaam? De functie van vitamines is rond de jaren 1900 ontdekt. Er werd toen ontdekt dat het lichaam bepaalde stoffen nodig had om de gezondheid goed te houden. Deze stoffen kregen de naam vitamines. In de loop der jaren zijn er steeds meer methodes ontwikkeld om vitamines na te maken. Later is er vooral onderzoek gekomen op het gebied van de rol van vitamines.

De verschillen

Er zijn vitamines, mineralen maar ook spoorelementen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Tussen vitamines en mineralen zijn niet zoveel verschillen te ontdekken, je lichaam kan ze beide niet missen. Het grootste verschil is op te merken in scheikundig gebied. Vitamines komen namelijk uit de levende natuur, sommige dieren en planten kunnen zelf vitamines aanmaken. Mineralen daarentegen komen uit de ‘dode’ natuur. Ze moeten door planten worden opgenomen uit de aarde. Dieren kunnen vitamines uit voeding of uit het water halen. Daarnaast bestaan er ook nog spoorelementen, deze stof maakt het lichaam ook niet zelf aan. Er is een belangrijk verschil aan te wijzen als het gaat om mineralen en spoorelementen. Het lichaam heeft namelijk niet evenveel spoorelementen als mineralen nodig. Een lichaam heeft meer mineralen nodig dan spoorelementen. Maar niet alle mineralen en spoorelementen zijn noodzakelijk om al onze lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

Hoeveel vitamines hebben we nodig?

Hoeveel vitamines hebben we nodig? Dat wordt aangegeven aan de hand van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH geeft aan hoeveel je van een bepaalde voedingsstof nodig hebt per dag om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. Mannen hebben meer vitamines nodig dan vrouwen, dat lost zich vaak eenvoudig op. Mannen eten over het algemeen ook meer dan vrouwen en krijgen zodoende meer vitamines binnen.

Een vitamine tekort

Het kan zijn dat je een tekort aan vitamines hebt, dit wordt vastgesteld aan de hand van een biochemisch onderzoek. Je krijgt een tekort aan vitamines als je voor een langere tijd te weinig vitamines inneemt. Het tekort is een langzaam proces en in het begin zul je er nog niet veel van merken. Ondertussen zal je vitaminegehalte in zowel het bloed als de weefsels dalen. Na een aantal weken, soms pas na maanden, zul je merken dat je een tekort aan vitamines hebt. Je raakt dan vermoeid, lusteloos of je hebt moeite om je te concentreren. Voor bepaalde groepen kan het handig zijn om extra supplementen in te nemen:

  • Zwangere vrouwen (ook vrouwen die zwanger willen raken)
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Baby’s en peuters
  • Ouderen