Liona

De verschillende symptomen van hepatitis A

Een andere naam voor Hepatitis A is geelzucht. De lever is een orgaan dat we niet kunnen missen. Het voert veel belangrijke functies uit voor ons lichaam, de aanmaak van galvloeistoffen bijvoorbeeld, maar ook wordt er gezorgd voor de stapeling van vitaminen en mineralen. Er worden hier erg veel essentiële stoffen geproduceerd, eiwitten en vetten bijvoorbeeld. Er worden ook giftige stoffen onschadelijk gemaakt in de lever en de lever speelt een rol bij onze energiehuishouding. De lever wordt gezien als een bijzonder orgaan met een grote reservecapaciteit en een groot herstelvermogen.

De lever bevindt zich rechtsboven in de buikholte, heel dicht bij de ribben. Deze lever kan ongeveer een kilo wegen bij volwassenen. Hij kan ook anderhalve kilo wegen, dat is bij iedereen anders. Het kan soms zijn dat een deel van de lever verwijderd moet worden. Het overige deel groeit dan vaak weer aan. Maar er moet dan wel voor worden gezorgd dat het deel dat overblijft gezond is en groot genoeg is om weer aan te kunnen groeien.

Hepatitis A en de lever

Wanneer er sprake is van Hepatitis A dan is dat een ontsteking aan de lever, het wordt veroorzaakt door een virus. Veel volwassenen die te maken krijgen met Hepatitis A krijgen geelzucht. Wat krijg je dan?

– Je gaat geel zien (de huid en de ogen)

Overdragen van Hepatitis A

Je kunt de ziekte Hepatitis A overdragen door het eten en drinken van voedsel dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. In het buitenland tijdens een vakantie worden vaak veel mensen besmet met Hepatitis A. Maar het kan ook over worden gedragen door middel van seksueel contact. De kans op besmetting is het grootste bij oraal/anaal contact. De besmetting kan ook via bloed plaatsvinden.

Nog meer over Hepatitis A

  • In de beginfase is Hepatitis A zeer besmettelijk.
  • Gedurende de eerste twee weken moet je met Hepatitis A goed uitkijken voor besmetting.
  • Het kan zijn dat je geen klachten hebt en dat de Hepatitis A daardoor onopgemerkt blijft
  • Je kunt een vaccinatie krijgen tegen Hepatitis A. Als je gaat reizen is dat wel aan te raden. Bijvoorbeeld wanneer je naar Egypte, Turkije of Tunesië gaat.

Symptomen Hepatitis A

Je hebt last van de volgende symptomen bij Hepatitis A:

  • Je bent moe
  • Je hebt lichte koorts
  • Je voelt je misselijk
  • Je hebt pijn in de bovenbuik
  • Volwassenen kunnen last krijgen van geelzucht

Wanneer je deze symptomen hebt moet je na laten kijken of je Hepatitis A hebt. Het is van belang dat je hier snel achter komt omdat je anders anderen heel snel kunt besmetten. Tijdens veel vakanties in het buitenland kunnen mensen Hepatitis A oplopen, daarom is een vaccinatie tegen Hepatitis A aan te raden. Als je naar het buitenland gaat moet je altijd goed navragen of dat een vaccinatie Hepatitis A noodzakelijk is. Als dat zo is neem dan deze maatregelen zodat je het daar niet op kunt lopen!

Afdrukken