Liona

Verschillende soorten diarree

Er zijn verschillende soorten diarree. Deze worden hier uitgelegd zodat je deze kunt herkennen:

  • Acute diarree, deze vorm van diarree treedt acuut op. Je krijgt het als gevolg van een infectie. Vaak ben je besmet met bepaalde virussen. Je kunt ook last hebben van buikkrampen en van kolieken. Je kunt misselijk zijn en je moet misschien wel braken, het kan ook buikgriep worden. Je kunt bij deze vorm van diarree medicatie krijgen. Loperamide wordt erg vaak gegeven bij acute diarree. Kinderen en baby’s kunnen snel uitdrogen en daarom moeten zij op tijd worden behandeld, dit kan bijvoorbeeld met ORS. Hierin zitten suikers en zouten zodat het vochtgehalte e.d. weer wordt aangevuld.
  • Chronische diarree, dit is een vorm van diarree die langer dan twee weken duurt. Je hebt dan dunne ontlasting en veel vaker dan anders. Je kunt last hebben van verminderde eetlust, vermoeid zijn en het verliezen van gewicht. Vaak hebben mensen hier last van als zij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn hebben of wanneer zij een andere darmziekte hebben.
  • Reizigers diarree, een andere naam hiervoor is turista. Deze vorm van diarree krijg je als je een infectie hebt aan de maag of de darmen als gevolg van onhygiënische omgang met voeding of het drinken van besmet water. Je kunt het snel oplopen in Afrika, maar ook in het Midden Oosten en in Latijns Amerika. De veroorzaker is vaak de bacterie E. Coli. Je moet met voeding daarom in deze landen erg goed opletten! Je kunt misselijk zijn, maar je kunt ook last hebben van braken, een opgeblazen gevoel in de buik, geen of weinig controle over de darmen en je kunt je helemaal ziek voelen. Sommige mensen hebben last van krampen of hebben geen zin in eten. Het duurt vaak drie tot zeven dagen voordat je weer beter bent. Gelukkig kun je er vaak wel wat aan doen. Je kunt het vaak ook voorkomen als je goed op de hygiëne let.

Niet alle vormen van diarree kun je voorkomen. Soms raak je besmet omdat iemand anders het heeft en omdat je een voorwerp aanraakt dat diegene heeft gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je aan anderen aangeeft dat je diarree hebt zodat zij weten dat zij afstand moeten houden, omdat zij anders besmet kunnen raken. Neem de juiste maatregelen om verdere besmetting te voorkomen.

Het is ook beter dat mensen met diarree geen eten klaarmaken omdat de kans op besmetting van huisgenoten dan veel groter is. Je moet extra vaak de handen wassen, huisgenoten ook, zodat de kans kleiner wordt dat zij ook besmet raken. Zorg dat je weet wat je kunt doen aan diarree en ga naar de huisarts wanneer het langer aan blijft houden en niet minder wordt. Als je er koorts bij hebt moet je het in ieder geval goed in de gaten houden en een arts raadplegen!

Afdrukken
Meer in Diarree
Hoe kan ik diarree voorkomen?

Een andere naam voor diarree is buikloop. Je kunt er vaak niets aan doen dat je het krijgt. Je wilt...

Sluiten