Liona

Verschillende soorten anticonceptiepillen

Verschillende soorten anticonceptiepillen

De anticonceptiepil wordt in verschillende soorten aangeboden. Er kan gekozen worden voor de combinatiepil. Deze pilsoort bevat twee soorten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Veel combinatiepillen bevatten een synthetisch oestrogeen, dit noemen we ook wel ethinylestradiol. Maar er zijn twee uitzonderingen en dat zijn ZOELY en QLAIRA. Bij ZOELY is het oestrogeen hormoon een lichaamseigen hormoon en bij QLAIRA gaat het over de stof estradiolvaleraat. Dit wordt in je lichaam omgezet in het humane estradiol.

Progestageen bij anticonceptiepil

Wanneer het gaat over progestageen bij de anticonceptiepil, dan kan gezegd worden dat het bij de meeste pillen wordt afgeleid van het mannelijke hormoon. Dit hormoon noemen we ook wel testosteron. Maar bij de DIANA-35 en bij de ZOELY is het progestageen afgeleid van het vrouwelijke hormoon progesteron. Deze stof maakt je lichaam van nature aan in de eierstokken.

Aantal combinatiepillen

Bij de combinatiepillen kan het zijn dat er 21 pillen per strip aanwezig zijn, maar het kunnen er ook 22 zijn. Je slikt in ieder geval gedurende drie weken (21 of 22 dagen) de pil en dan heb je een stopweek. In die week ben je ongesteld en na die week begin je weer met een nieuwe strip van 21 of 22 dagen. Je kunt de stopweek ook verschuiven als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het verschuiven van de stopweek wordt mogelijk gemaakt bij onder andere de:

 • Diana 35;
 • Cilest;
 • Lovette;
 • Mercilon;
 • Microgynon;
 • Minulet;
 • Stediril;
 • Trinordiol;
 • Yasmin.

Anticonceptiepillen zonder stopweek

Wist je dat er anticonceptiepillen bestaan zonder stopweek? Je slikt dan in totaal 28 pillen per strip. Voorbeelden hiervan zijn Cerazette, deze pil bevat geen oestrogeen. Maar ook QLAIRA, YAZ en ZOELY zijn voorbeelden van anticonceptiepillen die 28 pillen per strip tellen. Het gaat dan over 24 pillen en dan nog vier placebo pillen. Tijdens deze vier dagen krijg je dan de ongesteldheid. Bij QLAIRA is het zo dat je in totaal twee placebo’s hebt en de bloeding gaat dan door wanneer je alweer aan een nieuwe strip bent begonnen.

Wat zijn de verschillen bij de anticonceptiepil?

Het verschil bij de anticonceptiepillen zit hem in de hoeveelheid hormonen, maar ook de onderlinge verhoudingen tussen de hormonen spelen hierin een rol. Alles op een rijtje:

 • De éénfasepil, er is een vaste dosis oestrogeen en progestageen aanwezig.
 • Twee- en driefasenpil, de verhoudingen van de hormonen zijn wisselend per pil. Er zijn verschillende kleuren pillen aanwezig die in de juiste volgorde genomen moeten worden.
 • De minipil, hierbij is alleen een lage dosis progestageen aanwezig.

Welke pil het beste bij je past, zal de huisarts met je overleggen. Het zal er ook aan liggen hoe je lichaam op de mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil reageert. De ene keer kun je de eerste anticonceptiepil blijven slikken en de andere keer moet je na drie maanden wisselen en een nieuwe anticonceptiepil proberen.

Afdrukken
Meer in Anticonceptie
Betrouwbaarheid anticonceptiepil
Betrouwbaarheid van een anticonceptiepil bij ziekte

Als je de anticonceptiepil slikt, dan is deze erg betrouwbaar. De betrouwbaarheid heb je deels zelf in de hand want...

Sluiten