Liona

Verschillende oorzaken voor epilepsie

Er zijn een groot aantal oorzaken voor epilepsie. Sommige mensen hebben een aangeboren vorm van epilepsie en anderen krijgen het pas veel later. Inmiddels is er, omdat er veel onderzoek is gedaan naar epilepsie, een relatie gevonden tussen epilepsie en schizofrenie. Deze aandoeningen zijn sterk aan elkaar verbonden. Als mensen epilepsie hebben dan hebben zij acht keer zoveel kans om ook schizofrenie te ontwikkelen. Maar mensen die schizofrenie hebben, hebben ook een zes keer grotere kans dat zij epilepsie krijgen.

Oorzaken bij epilepsie

Als er bij epilepsie een aantoonbare oorzaak te vinden is, dan noemen we dat ook wel symptomatisch. Wanneer er geen aantoonbare oorzaak is, dan praat men over idopatisch. Iemand kan verworven epilepsie krijgen na een hersenbeschadiging. Je kunt een hersenschudding krijgen of een beroete. Maar er zijn nog meer oorzaken voor epilepsie. Je kunt hierbij denken aan hersenontsteking of een hersentumor. Er zijn ook mensen die lijden aan een genetische afwijking en ook dat kan de oorzaak dan zijn van epilepsie.

Diagnose vaststellen

Je kunt niet zomaar zeggen dat iemand epilepsie heeft. Er moeten eerst een aantal kenmerken aanwezig zijn en die worden onderzocht aan de hand van een EEG, dit is een hersenfilmpje dat in het ziekenhuis wordt gemaakt. Er kan geen gebruik worden gemaakt van de MRI scan, want deze kan geen epilepsie aantonen. Echter kan de oorzaak van de epilepsie hierdoor wel worden vastgesteld. Er kunnen dan afwijkingen te zien zijn, soms kan iemand hiervoor meteen worden behandeld. Als iemand een aanval heeft gehad die lijkt op epilepsie wil dat niet meteen zeggen dat iemand dat ook heeft. Er moet altijd sprake zijn van meerdere aanvallen en dit wordt dan onderzocht.

Aangeboren of niet?

Wist je dat epilepsie ook aangeboren kan zijn? Dat is niet altijd zo want het kan ook later optreden. Meestal wordt de diagnose gesteld als er een EEG is gedaan. De oorzaak kan dan niet meteen achterhaald worden, maar het kan wel duidelijk zijn of dat iemand lijdt aan epilepsie of niet. Wanneer dat zo is kan de behandeling worden ingezet. Het gaat er om dat er snel duidelijkheid komt, iemand kan vandaag een aanval krijgen en vanavond weer, dan is het van belang om meteen een arts te raadplegen en aan hem uit te leggen wat er gaande is. Aan de hand van de omschrijvingen van de aanvallen kan de arts beslissen of dat er verder onderzoek nodig is. De huisarts zal in ieder geval lichamelijk onderzoek doen om te zien hoe het er voor staat met de bloedsuiker en met de bloeddruk. En wat dan?

•              Heeft de huisarts een vermoeden van epilepsie dan krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis

•              In het ziekenhuis wordt een EEG gemaakt

•              Het kan zijn dat iemand een nachtje in een ziekenhuis moet blijven om te kijken wat er gaande is

•              Sommige mensen moeten langer in het ziekenhuis blijven omdat ze willen zien wat een aanval met iemand doet, wanneer iemand regelmatig aanvallen heeft is dat goed mogelijk

•              Wanneer de diagnose epilepsie wordt gesteld en andere oorzaken zijn uitgesloten dan kan de behandeling worden gestart

Afdrukken
Meer in Epilepsie
Complicaties die optreden bij epilepsie

Als je epilepsie hebt kan het zijn dat je ook te maken krijgt met complicaties. Je kunt je namelijk ernstig...

Sluiten