Liona

Verschillende oorzaken van flauwvallen

Er zijn verschillende oorzaken bekend van flauwvallen. Vaak is het flauwvallen onschuldig, maar niet altijd. Je lichaam heeft vaak even tijd nodig om te herstellen en dan kun je je activiteit na het flauwvallen weer voortzetten, maar je wilt toch ook weten hoe het komt dat je flauw bent gevallen? Flauwvallen komt veel voor, één op de drie mensen is wel eens flauwgevallen of maakt het in zijn of haar leven mee. Je schrikt er van als je de eerste keer bent flauwgevallen. Je zakt weg, je bewustzijn is weg en anderen zien het gebeuren en kunnen daar ook van schrikken. Veel mensen zeggen en denken dat flauwvallen meteen levensgevaarlijk is, maar gelukkig is dat niet zo. De meeste mensen zijn binnen een paar minuten weer bij. Het flauwvallen kan veroorzaakt worden als je bloeddruk niet goed is.

Waarom vallen we flauw?

Het is akelig wanneer je iemand flauw ziet vallen maar het kan nuttig zijn. Je lichaam zorgt dat het weer veilig wordt als je flauwvalt. Vanwege de zwaartekracht val je namelijk op de grond. Je hoofd en hart zijn dan op gelijke hoogte en dan hoeft je hart niet zoveel te doen om zuurstof in de hersenen te krijgen. Je bent dan snel weer bij bewustzijn, als er weer genoeg zuurstof in de hersenen is.

Bleek zijn en flauwvallen

Als je flauw gaat vallen kan het zijn dat je dat vooraf al aan je kunt merken. Veel mensen zien wit, ze kunnen ook misselijk zijn en zich licht in hun hoofd voelen. Er kan ook sprake zijn van een zwakke en trage pols. Als je flauw gaat vallen dan kan het donker worden voor de ogen, maar dat is niet bij iedereen zo. Je kunt tijdens het flauwvallen ook licht gaan schokken. Sommige mensen denken dan meteen aan epilepsie, maar daar zit een groot verschil tussen.

Oorzaken van flauwvallen op een rijtje

Als je flauw gaat vallen dan kan het zijn dat je te lang heb gestaan, maar wat zijn nog meer de oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je flauw gaat vallen?

 • Bloed zien of bloed laten prikken
 • Te weinig eten
 • Veel emoties
 • Hoesten
 • Pijn hebben
 • Slikken
 • Te lang in de hitte zijn
 • Oververmoeid zijn
 • Stress
 • Suikerziekte
 • Problemen met de bloeddruk

Als je ineens te snel op gaat staan dan kun je flauwvallen. Je moet het dan ook rustig aan doen. Wanneer je merkt dat je bij het opstaan licht in je hoofd bent, dan wil dat zeggen dat je het rustiger aan moet doen. Het kan ook zijn dat je medicatie hebt voor je bloeddruk en deze nog niet hebt ingenomen. Wanneer je bloeddruk dan te laag is kun je ook flauwvallen. Let daarom op dat je op tijd je medicatie pakt zodat je het flauwvallen kunt voorkomen. Uitrusten is in ieder geval van belang. Je moet er voor zorgen dat je altijd uitgerust op pad gaat en niet moe bent. Soms kun je wel eens moe zijn, maar zorg er dan voor dat je die avond op tijd naar bed gaat en weer uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen.

Afdrukken
Meer in Flauwvallen
Voorkomen van flauwvallen

Flauwvallen is geen pretje. Daarom is er aandacht voor het voorkomen van flauwvallen. Het kan zijn dat je extra gevoelig...

Sluiten