Liona

Verschillende coma oorzaken

Coma heeft een bepaalde oorzaak, het is namelijk zo dat een deel van de hersenen niet meer of niet goed meer kan functioneren. Een coma kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je lichaam is vergiftigd, kun je in een coma raken. Er zijn dan verschillende soorten vergiftiging die hierbij een rol kunnen spelen, waaronder alcohol, maar ook medicijnen en drugs. Wanneer iemand gewond raakt bij een ongeval kan iemand ook in een coma raken. Een voorbeeld hiervan is wanneer je in de auto zit en er rijdt een andere auto met 100 km per uur bovenop je.

De airbag vangt een groot deel van de klap op, maar je kunt ongelukkig terecht komen en daardoor in een coma raken. Door de klap kan het zijn dat je niet meer aanspreekbaar bent en langzaam wegzakt in een coma.  Een andere oorzaak van een coma is een ziekte van je hersenen. Je hersenen kunnen zijn aangetast waardoor zij niet goed meer functioneren en hierdoor kun je dus ook in een coma raken.

Coma en oorzaken

Je kunt in een coma raken wanneer je een gebrek hebt aan zuurstof na een hartinfarct. Wanneer er sprake is van een hersenbloeding of een herseninfarct kun je ook in een coma raken. Een coma kan voor langere duur zijn maar ook van korte duur. Je kunt namelijk in een tijdelijke coma raken. Deze kan op worden gewekt met medicatie (kunstmatig), de reden dat het vaak wordt gedaan is om een zwelling in de hersenen te doen verminderen. Als je in een tijdelijke coma bent kan de zwelling afnemen en heb je een grotere kans om beter te worden.

Een andere oorzaak waardoor je in een coma kunt raken is vochtophoping in de hersenen. Wanneer je last hebt van vocht in de hersenen komt er druk op te staan en functioneren de hersenen niet goed meer, waardoor je langzaam wegzakt en in een coma raakt. Als je suikergehalte in je bloed ernstig is verstoord kun je ook in een coma raken. Dit kan te maken hebben met een stofwisselingsziekte. Er zijn verschillende stofwisselingsziekten waardoor je in een coma kunt raken.

Oorzaken van coma op een rijtje

  • Vocht in de hersenen
  • Verstoord suikergehalte in je bloed
  • Vergiftiging
  • Na verwonding bij een ongeval
  • Aantasting hersenen door een ziekte
  • Als gevolg van een hart- of herseninfarct

De reden dat je in een coma raakt kan dus heel divers zijn. Sommige oorzaken kunnen vermeden worden, zoals vergiftiging. Het gaat vaak over grote hoeveelheden drugs, medicijnen of alcohol, pas dan raak je in een coma. Een voorbeeld hiervan is jongeren die ineens veel alcohol drinken, dit noemen we ook wel het coma zuipen. Ze zijn dan zover van de wereld dat zij niets meer weten, ze moeten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen.

 

Afdrukken
Meer in Coma
Hersendood

Wanneer er wordt gesproken over hersendood dan is iemand zeer diep in een coma. De hersenfuncties vallen dan allemaal uit....

Sluiten