Liona

Veelvoorkomende symptomen bij clusterhoofdpijn

De symptomen die je hebt als je last hebt van clusterhoofdpijn zijn als volgt:

•              Tranende ogen

•              Rusteloosheid

•              Eenzijdige pijn

•              Ondraaglijke pijn rondom de ogen, dit kan zich ook voordoen in de ogen. Vaak straalt de pijn uit naar de nek, hoofd, gezicht of schouders

•              Roodheid in het oog

•              De neus kan verstopt zijn aan de kant waar de pijn zit

•              Men kan een bleke huid krijgen, men kan ook volop zweten

•              De ogen kunnen gaan zwellen aan de kant waar de pijn zit

•              Men kan last hebben van minder pupilgrootte

•              Men kan een hangend ooglid hebben

Het is goed om te weten dat de clusterhoofdpijn zomaar toe kan slaan, er hoeft niet eerst iets op te treden zodat je weet wat er gaat gebeuren. Je kunt je er vaak ook niet op instellen wat je kunt overal een aanval van clusterhoofdpijn krijgen. Zorg dat je als je last hebt van bovenstaande symptomen een arts gaat raadplegen om te kijken of dat het gaat over clusterhoofdpijn. Die kans is namelijk wel groot. De pijn treedt vaak aan een kant op en de andere klachten zijn ook vaak maar aan een kant aanwezig zoals een verstopte neus aan een zijde. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer en hoe vaak de klachten optreden. Heb je het al vaker gehad? Of is het de eerste keer? In het begin kan het best akelig zijn als je het meemaakt, je weet immers niet wat er gaat gebeuren en de pijn kan erg hevig zijn.

 Brandende pijn bij clusterhoofdpijn

Mensen met clusterhoofdpijn ervaren vaak een brandende pijn. Mensen die het zelf mee hebben gemaakt kunnen het ook omschrijven als een scherpe en een doordringende pijn. Er zijn ook mensen die het omschrijven alsof je wat heets in je oog krijgt gestoken, of dat je het idee hebt/voelt dat je oogkas uit je oog wordt gehaald. Heftig om te ervaren! Veel mensen die clusterhoofdpijn hebben zijn onrustig, ze zitten onrustig of ze ‘vliegen’ heen en weer, dit doen zij om te proberen om de aanval te kalmeren. Mensen die last hebben van clusterhoofdpijn zullen zeker niet gaan liggen wanneer zij een aanval hebben. Mensen met migraine doen dat juist wel. Het lijkt zo te zijn dat wanneer je een aanval krijgt van clusterhoofdpijn dat de klachten erger worden als je gaat liggen. Er zijn veel symptomen van migraine die zich ook voordoen bij clusterhoofdpijn. Je kunt hierbij denken aan het gevoelig zijn voor licht, misselijk zijn en je kunt niet goed tegen geluiden. Het kenmerkende bij clusterhoofdpijn is dan wel dat je het vaak maar aan een kant voelt.

De clusterperioden van clusterhoofdpijn

Wanneer er wordt gesproken over de clusterperioden van clusterhoofdpijn dan kan er gezegd worden dat deze gemiddeld zes tot twaalf weken duren. Soms is het ook seizoensgebonden, veel mensen hebben hier last van en dat noemen we ook wel episodische clusterhoofdpijn. De symptomen die horen bij een clusterperiode zijn:

•              Iedere dag hoofdpijn en soms wel een aantal keer per dag

•              Een aanval die een kwartier kan duren tot wel twee of drie uur

•              Er is een patroon te zien bij de tijden van de aanvallen (vaak op hetzelfde moment van een dag)

•              Aanvallen zijn vaak in de nacht, vaak heb je deze één of twee uur nadat je bent gaan slapen

De pijn kan plotseling optreden en dus zonder enige waarschuwing vooraf beginnen. Het is goed dat je de symptomen herkent en goed onthoudt om de arts duidelijk te kunnen maken wat er gebeurt, wat je voelt en hoelang, onthoud ook de frequentie van de aanvallen.

Afdrukken
Meer in Clusterhoofdpijn
Meest voorkomende oorzaken van clusterhoofdpijn

Wanneer er sprake is van clusterhoofdpijn dan wil je vaak de oorzaak weten. Echter is er niet zoveel bekend over...

Sluiten