Liona

Veelvoorkomende complicaties bij constipatie

Bij constipatie kunnen er complicaties optreden, dit is geen pretje. Ondanks dat constipatie op zich niet heel erg is, is het wel vervelend. Het kan zijn dat je complicaties krijgt als de constipatie niet over gaat. Dit kan dan wel zorgen voor problemen die erg vervelend kunnen zijn:

  • Als je langere tijd last hebt van constipatie dan kan dat zorgen voor aambeien. Als je iedere keer te hard moet persen dan kun je hier last van krijgen. Het kan ook zijn dat je constipatie krijgt door de aambeien.
  • Als je harde ontlasting hebt dan kan er zomaar een scheurtje komen in de anus, dit noemen we fisuren. De ontlasting kan dan bloed bevatten.
  • Het is mogelijk dat er een stuk endeldarm naar buiten komt als je te hard moet persen. Dit noemen we ook wel prolaps.
  • Er is sprake van impactio als de ontlasting zo hard en compact is, dat hij niet naar buiten kan en voor het rectum blijft zitten. De ontlasting komt dan niet op de gewone manier naar buiten. Het kan zijn dat er een darmspoeling gedaan moet worden. De impactio kan zorgen voor verlies van gevoel in en rond de anus en het kan gaan bloeden. Je hebt dan continu zachte stoelgang en deze kan blijven lekken. Het is zeker geen pretje wanneer je last krijgt van deze complicatie.
  • Een andere complicatie van constipatie is het luiedarmsyndroom. Dit kun je krijgen wanneer je teveel laxeermiddelen hebt gebruikt. Je darmen worden dan afhankelijk van dat laxeermiddel en kunnen niet goed meer functioneren. Het kan ook zijn dat vitaminen slechter worden opgenomen, net als andere voedingsstoffen.

Het is geen pretje wanneer je last krijgt van deze complicaties, maar vaak kun je het voorkomen door veel te drinken, vezelrijk te eten en goed te bewegen. Wanneer de constipatie niet over gaat kun je maar beter wel naar de huisarts gaan. Je kunt er dan samen naar kijken wat er aan gedaan kan worden. Veel mensen schamen zich er voor wanneer zij naar de wc moeten en ze zijn bijvoorbeeld bij vrienden of op hun werk dan houden zij de ontlasting op omdat ze thuis willen gaan. Dit is niet goed voor je en dan is de kans groot dat je last gaat krijgen van constipatie.

  • Ga op tijd naar de huisarts wanneer de constipatie niet overgaat
  • Als je vezelrijk eet, goed beweegt en veel drinkt en je hebt constipatie, overleg dan met de huisarts wat je hier aan kunt doen
  • Heb je last van constipatie en aambeien? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad, je kunt dan wat krijgen voor de aambeien zodat de pijn verlicht kan worden.
  • Ga altijd op tijd naar de wc en neem hier de tijd voor. Je moet niet persen, maar de tijd nemen om de ontlasting naar buiten te laten komen.
Afdrukken
Meer in Constipatie
Behandeling tegen constipatie

Wanneer er sprake is van constipatie, dan wil je dat graag behandelen. Bij behandelen denk je vaak dat je naar...

Sluiten