Liona

Veel voorkomende oorzaak van atherosclerose

Veel voorkomende oorzaak van atherosclerose

Atherosclerose is een gevolg van een ophoping op de wanden van de slagaders. Daar worden harde structuren gevormd, plaques. Deze plaque zorgt ervoor dat de bloedvaten verstijft raken, daardoor kan er moeilijk bloed doorheen stromen. Daarnaast kunnen er stukjes van de plaque afbreken en zodoende op ‘reis’ gaan door de bloedvaten en schade aan andere bloedvaten berokkenen. Ze veroorzaken dan vaak weefselbeschadiging, dat kan levensbedreigende vormen aannemen.

Aderverkalking komt het meest voor bij mensen die in een familie zitten waar veel hart- en vaatziekten voorkomen. Maar ook andere risicofactoren kunnen een belangrijke oorzaak zijn van atherosclerose. Om risicofactoren tegen te gaan is een gezonde leefstijl van belang. Als dit niet genoeg blijkt te zijn, kan er ook gekozen worden voor medicatie. De medicijnen kunnen dan bepaalde symptomen bestrijden.

Als atherosclerose al in een vergevorderd stadium is gekomen en medicijnen helpen niet meer, dan kan er ook gekozen worden voor een operatie. Het verschilt per patiënt welke operatie uitgevoerd zal worden. Er wordt dan gekeken hoever de aderverkalking al zijn intrede heeft gedaan en hoe deze het beste aangepakt kan worden.

Veel voorkomende oorzaken van atherosclerose

Roken is oorzaak van atheroscleroseEr zijn veel oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je atherosclerose krijgt, per individu verschil dit. Vaak zie je dat in een familie waar veel hart- en vaatziekten voorkomen, er een grote kans bestaat op aderverkalking. Natuurlijk zijn er nog meer zaken op te noemen die ten grondslag kunnen liggen aan atherosclerose. Suikerziekte kan ook een oorzaak zijn, een te hoog cholesterolgehalte zorgt in veel gevallen ook voor de verkalking van de aderen. Andere oorzaken die atherosclerose kunnen veroorzaken zijn:

  • Een hoge bloeddruk;
  • Ouder worden;
  • Roken;
  • Overgewicht;
  • Ongezond en vet eten;
  • Onvoldoende beweging.

Verminderen van de risico’s

Om de kans op atherosclerose zo klein mogelijk te houden moeten bepaalde risico’s verminderd worden, of de kop worden ingedrukt. Wanneer de risicofactoren zo veel mogelijk vermeden worden neemt de kans op aderverkalking flink af. Het is daarom aan te raden om regelmatig fysieke activiteiten te ondernemen, dat wil zeggen dat je voldoende moet bewegen.

Je kunt dan gaan sporten maar ook bijvoorbeeld de hond uit laten kan zorgen voor de nodige beweging. Daarnaast moet het cholesterolgehalte op een gezond niveau gehouden worden, een te hoog cholesterolgehalte zorgt immers voor een grote kans op aderverkalking. Ook mag je bloeddruk niet te hoog zijn. Daarom is het van belang om je bloeddruk goed in de gaten te houden wanneer je denkt te maken te krijgen met atherosclerose. Neem niet te veel vet en cholesterol, dat wil zeggen dat je gezond en gevarieerd moet eten. Dat zorgt er voor dat je niet veel vet en cholesterol binnen zult krijgen.

Daarnaast is het aan te raden om te stoppen met roken, ook andere tabaksproducten mogen niet worden gebruikt.

Als dit alles wordt opgevolgd kunnen de risico’s flink worden verminderd. Als dit echter nog niet genoeg blijkt te zijn, omdat de aderverkalking al in een vergevorderd stadium is gekomen kan er een operatie noodzakelijk zijn.

 

Afdrukken
Meer in Aderverkalking
Complicaties aderverkalking
Complicaties van aderverkalking

Aderverkalking zorgt ervoor dat je slagaderen vernauwd raken, een verstopping is dan ook mogelijk. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zo...

Sluiten