Liona

Vaccinatie en voorkomen van hepatitis A

Hepatitis A kan worden voorkomen door middel van een vaccinatie. Er zijn echter nog meer dingen waar je aan moet denken als het gaat over het voorkomen van Hepatitis A.

  • Persoonlijke hygiëne is van groot belang. Als alles netjes schoon is dan is de kans op besmetting met Hepatitis A veel kleiner. Je hebt wel eens vakantieoorden waarbij de hygiëne slecht is, daar is de kans op Hepatitis A dan ook veel groter. Voor jou is het van belang dat je je handen goed wast als je naar de wc bent geweest maar ook wanneer je het eten gaat klaarmaken. Ook voordat je het eten klaar gaat zetten dien je je handen goed te wassen zodat er geen besmetting plaats kan vinden. Regelmatig handen wassen is belangrijk bij alles wat je doet!
  • In het buitenland dien je goed op te passen wanneer je drinkwater wilt. Je moet goed uitkijken met het water uit de kranen. De besmetting in het buitenland via water en voedsel kan erg snel gaan. Het beste kun je wanneer je naar niet westerse landen gaat alleen water nuttigen uit flessen. Als je gaat eten kun je het beste alleen eten wat echt goed gekookt is of wat doorbakken is. Fruit dat je zelf kunt schillen kun je ook nemen, maar met rauw voedsel moet je altijd goed oppassen. Waar je ook erg goed mee op moet letten zijn ijsklontjes, maar ook met salade en met rauwkost. Wanneer dat klaar wordt gemaakt zitten mensen hier vaak met de handen aan en je weet niet of zij de handen goed hebben gewassen. De kans dat je besmet raakt met Hepatitis A is in het buitenland dan ook stukken groter en dat wil je het liefst voorkomen!
  • Het kan zijn dat je op vakantie gaat naar een land waar de hygiëne vele malen slechter is dan in je eigen land. Dan is het belangrijk dat je naar de GGD gaat voor een vaccinatie. Je kunt je kort voor vertrek nog laten enten voor Hepatitis A. De tweede vaccinatie kun je dan na zes maanden halen en dan ben je langere tijd beschermd. Wanneer je vaak naar het buitenland gaat is het belangrijk dat je de eerste vaccinatie gaat halen zodat je daarna, na zes maanden de tweede prik kunt halen. Je bent dan namelijk langere tijd goed beschermd tegen Hepatitis A. Als je naar Egypte of Tunesië wilt is het in ieder geval aan te raden een vaccinatie voor Hepatitis A te halen, net als wanneer je naar Turkije gaat en zo zijn er nog meer risicolanden waar je bij de GGD en bij de huisarts meer informatie over kunt halen.
  • Als je Hepatitis A hebt dan is het belangrijk dat je dit aan medebewoners doorgeeft. Zij dienen dan een enting te krijgen zodat besmetting voorkomen kan worden. Je moet ook zorgen voor goede persoonlijke hygiëne als je Hepatitis A hebt (dat geldt eigenlijk altijd) Je wilt anderen niet besmetten!
Afdrukken
Meer in Hepatitis A
Een goede behandeling tegen hepatitis A

Helaas zijn er geen medicijnen die helpen voor Hepatitis A. De ziekte zal na verloop van tijd vanzelf overgaan. Je...

Sluiten