Liona

Vaccinatie voor baarmoederhalskanker

Vaccinatie voor baarmoederhalskanker

Er kan een vaccinatie worden gegeven tegen baarmoederhalskanker. De oorzaak van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus. Niet al deze virussen veroorzaken kanker, er zijn namelijk meer dan honderd van deze virussen. Meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen het virus en meteen dus tegen de baarmoederhalskanker. Het vaccin kan hen dan bescherming geven tegen HPV 16 en HPV 18. Dit zijn de twee HPV virussen, die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

 • Er zijn een groot aantal HPV vaccins.
 • Voorbeelden van HPV vaccins zijn Gardasil (beschermt je meteen tegen HPV 6 en 11, deze veroorzaken genitale wratten voor 90%) en Cervarix.
 • Voor het eerste seksueel contact wordt een vaccin gegeven aan meisjes (tussen de tien en dertien jaar). Dit zou de beste periode zijn.
 • De kans dat meisjes tussen tien en dertien jaar al seksueel actief zijn geweest is klein. Dit is dan ook de reden dat de vaccinaties dan worden uitgedeeld. Het is geen verplichting. Meisjes krijgen een oproep en zij kunnen dan naar de vaccinatiedagen komen maar ze kunnen het ook niet doen. In het begin waren er nog veel twijfels bij ouders of dat ze wel of geen vaccinaties moeten laten geven aan hun kind van tien tot dertien jaar. Veel mensen hebben daarna toch de keuze gemaakt om hen wel te laten vaccineren.
 • Totale bescherming van baarmoederhalskanker bestaat uit drie injecties.
 • De vaccins worden nog niet zo lang gegeven.
 • Er wordt nog volop onderzoek gedaan of dat het gaat over levenslange bescherming wanneer meisjes zich laten vaccineren.
 • In totaal zouden de vaccins bescherming moeten bieden tegen 70% van de soorten van baarmoederhalskanker.
 • Als je de drie vaccins hebt gehad tegen baarmoederhalskanker dan heb je een kleinere kans dat je deze vorm van kanker gaat ontwikkelen.
 • Er bestaat, ondanks dat je de vaccins hebt gehad, toch nog een kans dat je baarmoederhalskanker gaat ontwikkelen.
 • Als je naar de gynaecoloog gaat kan er altijd een uitstrijkje worden gemaakt om te kijken of je baarmoederhalskanker hebt of niet. Dit is gewoon voor de zekerheid, omdat de vaccins niet 100% bescherming kunnen bieden. Daarnaast worden de vaccins aan meisjes tussen de tien en dertien gegeven. Jonge vrouwen en oudere vrouwen kunnen daarom bij de gynaecoloog zichzelf beter laten controleren zodat zij weten of ze wel of geen baarmoederhalskanker hebben. Je zou het als een routineonderzoek kunnen zien om dat eens per twee jaar te laten onderzoeken, zodat, mocht het zich ontwikkelen, je er dan op tijd bij kunt zijn en er veel bespaard kan worden van de baarmoeder!
Afdrukken
Meer in Baarmoederhalskanker
Symptomen baarmoederhalskanker of eierstokkanker
Symptomen baarmoederhalskanker of eierstokkanker

Een andere naam voor baarmoederhalskanker is eierstokkanker. Wanneer vrouwen met het virus in aanraking komen en de baarmoederhalskanker is zich...

Sluiten