Liona

Tips voor een patiënt in coma

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een vegetatieve toestand verkeren toch wat kunnen leren. Deze mensen zijn niet meer bij bewustzijn. Cambridge University heeft onderzoek laten doen hiernaar en daar zijn opmerkelijke resultaten uit naar voren gekomen. 22 mensen kregen een hard geluid te horen, vervolgens bliezen zij kleine luchtpufjes in het oog. Een aantal mensen kreeg zenuwtrekjes in de oogspieren (als zij het geluid hoorden). Alle spiertrekken zijn gemeten met elektroden.

Er kunnen verbanden worden gelegd door mensen die zich in een coma bevinden, want ze kunnen de prikkels met elkaar verbinden zeggen de onderzoekers. Er is ook een controle gedaan en dat is gedaan met mensen die onder narcose zijn gebracht. Maar deze mensen konden het verband hiervan niet leren. Bij de eerste groep (de comapatiënten) is het herstel daarna sneller gegaan en konden ze uiteindelijk meer dan gedacht. Het doel van het onderzoek is bekijken welke mensen uit de toestand kunnen herstellen en in hoeverre zij dan kunnen herstellen.

Praat over de coma

Iemand die in coma is, zal niet alles bewust mee maken, maar je weet niet of hij of zij je hoort. Daarom is het van belang dat je tegen de patiënt in coma blijft praten. Geef aan wat je gaat doen, wat je hebt gedaan, wat je mee hebt gemaakt, maar praat niet met anderen over de patiënt in coma aan het bed. Stel dat diegene je kan horen, dan krijg je er geen fijn gevoel van als je weet dat diegene alles heeft kunnen horen maar niet kan reageren. Er is niet bewezen of mensen in coma je wel of niet kunnen horen, ben er dus op voorbereid dat zij alles kunnen horen.

Praat over wat er in je hoofd omgaat en geef aan dat je hoopt dat diegene snel gaat herstellen. Er over praten is namelijk van groot belang. Als je op bezoek gaat bij een comapatiënt, weet je vaak niet wat je moet zeggen. Je bent dan alleen met diegene en zit aan het bed, praat over alledaagse dingen. Je kunt je verhaal kwijt zonder dat je reactie krijgt weliswaar, maar het voelt wel prettig om “samen’ te praten. Daarom is het goed dat je daar nu wat mee doet. Ook met mensen uit je omgeving kun je hierover praten, maar zoals gezegd niet aan het bed van de patiënt.

Tips om te doen als iemand in coma ligt

  • Ga vaak op bezoek
  • Praat over wat je meemaakt
  • Spreek je zorgen uit, het kan opluchten, maar blijf wel optimistisch over de toekomst
  • Praat ook met anderen over diegene in coma (maar niet aan de rand van het bed, de patiënt in coma kan je misschien wel horen)
  • Doe waar je je goed bij voelt
  • Blijf niet weg, het is goed om op bezoek te gaan
Afdrukken
Meer in Coma
Coma en vegetatieve toestand

Bij een coma wordt er een onderscheid gemaakt tussen coma en vegetatieve toestand. Je raakt in een coma wanneer je...

Sluiten