Liona

Tips om je cholesterol te verlagen

Tips om je cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterol is erg slecht voor je. Voor sommige mensen is het noodzakelijk om het cholesterolgehalte te verlagen. Wanneer je een hoge cholesterolwaarde hebt bestaat er een kans dat je vroegtijdig overlijdt. Er zijn behandelingen die je kunt volgen om de waarde van je cholesterol te verlagen, met onderstaande tips kan je zelf al heel wat bereiken.

  • Het is noodzakelijk om minder verzadigde vetten te eten. Er zijn dan allerlei voedingsmiddelen die je uit je voedingspatroon moet schrappen. Je kunt dan denken aan magere melk in plaats van volle melk. Daarnaast moet je stoppen met het eten en drinken van allerlei vette producten. De producten die gekenmerkt worden als ‘licht’ kunnen minder van smaak zijn, maar zorgen er wel voor dat je cholesterolwaarde flink daalt.
  • Het is belangrijk dat je geen rood vlees meer eet, of in ieder geval flink minder. Je moet rood vlees dan vervangen door wit vlees dat een laag vetgehalte heeft en door vis.
  • Je gaat vast wel eens uit eten. Vaak kom je dan bij een restaurant uit waar je eten bestelt dat niet goed is voor je cholesterol. Wanneer je dus naar een restaurant gaat moet je hiermee rekening proberen te houden. Je kunt ook vragen of je een aangepaste maaltijd mag. Zo kun je vette producten vervangen door iets gezonds, bijvoorbeeld rauwkost en fruit.
  • Wanneer je gezonde voeding eet zul je ook een gezonde spijsvertering hebben. Je moet daarom voedingsmiddelen eten die rijk aan vezels zijn. Deze vezelrijke producten zullen helpen om je cholesterol te verlagen.
  • Ga elke dag bewegen. Je kunt dan gaan sporten of aan fitness doen. Maar je kunt ook op een andere simpele manieren bewegen. Neem bijvoorbeeld eens te trap in plaats van de lift, of ga eens met de fiets naar je werk. Bewegen is gezond, goed voor je conditie en ook nog eens goed voor je cholesterol waarde!
  • Lees altijd etiketten van producten. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen verzadigde vetten zult eten, je moet dus goed het etiket doornemen. Dan kun je met zekerheid stellen dat je geen producten neemt die je cholesterol verhogen.
  • Bak in olijfolie, deze olie is zeer gezond om in te bakken en het is ook nog eens goed voor je cholesterolgehalte.
  • Pas op met het drinken van alcohol. Alcohol kan je cholesterolniveau nu eenmaal flink laten stijgen. Een glaasje wijn op een dag is wel goed voor je cholesterolgehalte, maar vermijd bier en sterke drank.
  • Volg een dieet. Een dieet kan je flink helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Is het gelukt? Beloon jezelf dan eens! Niet met eten, maar met een (gezond en ontspannen) dagje weg (wellness).
  • Ga langs een arts als je cholesterol problemen blijven aanhouden, een arts kan je dan medicijnen voorschrijven om je cholesterolgehalte op een gezond peil te krijgen.
Afdrukken
Meer in Cholesterol
Cholesterol verlagen met aangepast dieet
Je cholesterol verlagen met een aangepast dieet

Wanneer je met een te hoog cholesterol kampt, dan kan het veranderen van je levensstijl vaak een oplossing zijn. Je...

Sluiten