Liona

Symptomen van hersentumoren

Symptomen van hersentumoren

Bij een hersentumor horen verschillende klachten. Er is geen standaard lijst met symptomen die optreden dit is namelijk afhankelijk van de plaats waar de tumor zich bevindt. Ook ligt het aan de grootte van het gezwel en de snelheid waarmee het groeit. Vaak krijg je te maken met symptomen die een gevolg zijn omdat de tumor schade aan heeft gebracht aan het hersenweefsel. Het kan ook komen door de druk die de tumor uit gaat oefenen op de hersenzenuwen.

De klachten kunnen per persoon verschillen. Mensen met een hersentumor kunnen last hebben van hoofdpijn. De pijn kan steeds sterker worden maar ook steeds vaker voorkomen. Misschien heb je altijd maar een halve dag hoofdpijn maar je merkt nu dat het steeds langer aanhoudt dan voorheen. Ook dit kan wijzen op een hersentumor.

Welke symptomen treden er nog op bij hersentumoren?

 • Als je vaak misselijk wordt en het terug blijft keren kan dat wijzen op een hersentumor.
 • Als je vaak over moet geven zonder dat er een aanleiding voor is.
 • Als je problemen hebt met je gehoor.
 • Als je problemen hebt met het gezichtsvermogen. Je kunt hierbij denken aan wazig zicht of dubbel zien.
 • Je kunt verward zijn.
 • Je kunt moeite hebben met je evenwicht bewaren.
 • Je kunt gevoelloosheid hebben in de armen en de benen.
 • Je kunt moeite hebben met spreken of last krijgen van epileptische aanvallen.
 • Het kan zijn dat je last hebt van geheugenproblemen.
 • Anderen krijgen weer last van overgevoeligheid voor geluid en voor licht.
 • Het kan ook zijn dat je gedrag en persoonlijkheid veranderen wanneer je een hersentumor hebt.

Persoonlijkheid en gedragsveranderingen bij een hersentumor

HersentumorenAls je gedrag gaat veranderen kan de persoonlijkheid ook veranderen. Het kan zijn dat je je futloos voelt, je hebt misschien geen interesse meer in de omgeving. Je kunt ook prikkelbaar zijn en huilerig zijn. Misschien ben je wel rusteloos en vertoon je impulsief gedrag. Er kunnen overdreven emotioneel of juist onderkoelde reacties optreden. Misschien word je asociaal en agressief. Soms heb je last van depressieve gevoelens of je bent aanhoudend vermoeid. Dan is het tijd dat je naar de huisarts gaat en dit gaat bespreken. Je zult niet meteen aan een hersentumor denken, maar wanneer je ook andere symptomen hebt die hier zijn genoemd, dan is het raadzaam dit toch eens te bespreken samen met de arts, zodat er nader onderzoek verricht kan worden.

Je hoeft niet meteen als je een keer wat huilerig bent naar de arts te gaan, maar wanneer je het al een tijdje merkt en je hebt bijvoorbeeld meer hoofdpijn dan anders dan kan er eens gekeken worden wat de oorzaak kan zijn. Het kan met stress te maken hebben, maar wanneer dat is uitgesloten, is het altijd goed om samen verder te kijken.

De arts zal verschillende vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen. Bij twijfel zal hij je doorverwijzen, zodat er een scan gemaakt kan worden. Een hersentumor kan pas worden vastgesteld wanneer er een CT scan of een MRI scan is gemaakt.

Afdrukken