Liona

Symptomen van epilepsie herkennen

Veel mensen noemen epilepsie ook wel de vallende ziekte. Dit komt omdat veel mensen bij de aanval op de grond vallen. De kenmerken die hierbij horen zijn:

•              Even verward zijn

•              Starende blik hebben

•              Bewegingen niet meer onder controle hebben (vaak gaat het over bewegingen van de armen en de benen)

•              Verlies van bewustzijn (helemaal of deels).

 

Twee soorten epilepsie

Er zijn twee soorten epilepsie partiële epilepsie en gegeneraliseerde epilepsie.

•              Partiële epilepsie. Deze vorm krijg je wanneer het gaat over een bepaald deel van de hersenen dat verstoord is. Er kan niet meteen gezegd worden welke kenmerken hierbij horen omdat het afhankelijk is van welk deel van de hersenen er is getroffen. Er kan wel een onderscheid worden gemaakt tussen eenvoudig partiële en complex partiële aanvallen. Wanneer het gaat over eenvoudig partiële aanvallen dan wil dat zeggen dat iemand ineens last heeft van spiersamentrekkingen in de armen, benen of het gezicht. Diegene is dan wel bij bewustzijn. Het kan een paar seconde duren, maar het kan ook enkele uren duren. Er kan ook sprake zijn motorische aanvallen. Dit uit zich dan in trekkingen of schokken in een lichaamsdeel. Dan zijn er nog de sensorische aanvallen. Deze hebben te maken met doofheid, suizen en een onaangename smaken proeven. Er zijn nog meer soorten aanvallen die voor kunnen komen, zo heb je de autonome aanvallen. Mensen gaan dan bleek zien, ze hebben last van hartkloppingen en gaan vaak transpireren. Dan zijn er nog de psychische aanvallen. Mensen die hier last van hebben zijn verward, ze hebben last van hallucinaties en het kan zijn dat ze het geheugen tijdelijk kwijt zijn. Dan zijn er als laatste nog de complex partiële aanvallen. Er een stoornis van het bewustzijn. Er zijn geen standaard kenmerken die bij deze aanvallen horen. Rare bewegingen en staren zijn wel kenmerkend bij deze aanvallen.

•              Gegeneraliseerde epilepsie:  De hersenen zijn betrokken bij deze aanvallen, ze gaan samen met volledige bewustzijnsdalingen.

Soorten aanvallen

Een andere naam voor tonisch clonische aanvallen is ‘grand mal’-epilepsie. Het is een zeer bekende, maar ook een erg zware aanval. Mensen hebben last van schokkende bewegingen van armen en benen en deze gaan samen met bewusteloosheid. Eerst schreeuwen mensen, dan trekken de buikspieren samen en dan kan het zijn dat ze alle urine laten lopen en er kan sprake zijn van een tongbeet. Andere aanvallen:

•              Er kan sprake zijn van absences. Deze noemen we ook wel petit mal. Dit zijn korte aanvallen, het bewustzijn zakt dan even weg. Het is niet altijd zo dat je deze aanvallen opmerkt.

•              Bij de atonische aanval gaat het over een aanval die zomaar kan beginnen en dan verslappen de spieren van iemand. Iemand kan zomaar in elkaar zakken, ook als je ineens samen staat te praten of wanneer iemand zit te eten, het kan echt op ieder moment gebeuren.

•              Dan is er nog de myoclonische aanval. Deze kenmerkt zich door plots rukkende of trekkende bewegingen van armen en benen.

Er zijn veel verschillende soorten aanvallen en wanneer je voor het eerst te maken krijgt met epilepsie is het van belang dat je de aanval zo uitgebreid mogelijk kunt beschrijven zodat men weet waar het over gaat!

Afdrukken
Meer in Epilepsie
Verschillende oorzaken voor epilepsie

Er zijn een groot aantal oorzaken voor epilepsie. Sommige mensen hebben een aangeboren vorm van epilepsie en anderen krijgen het...

Sluiten