Liona

Symptomen van constipatie

Wanneer je last hebt van constipatie dan kun je dat herkennen aan de symptomen. De symptomen zijn wel bij de een heel anders dan bij de ander. Sommige mensen hebben er veel last van, andere mensen in veel mindere mate. Welke symptomen horen bij constipatie?

  • Minder dan drie keer per week ontlasting hebben
  • Harde stoelgang hebben
  • Denken dat de stoelgang wordt geblokkeerd, er niet uit kan
  • Inspannen om de ontlasting naar buiten te werken

Veel mensen weten dat constipatie erg vervelend kan zijn. Het is geen ernstige aandoening. Maar het kan wel lastig zijn, omdat je niet zo goed weet wat je er mee aan moet. Veel mensen gaan er niet mee naar de dokter uit schaamte, maar wanneer het te lang aanhoudt is het beter om dat wel te doen. Als het meer dan drie weken duurt is het beter om wel naar de huisarts te gaan.

Wanneer naar de huisarts?

Het beste kun je naar de huisarts gaan als je veel buikpijn hebt, maar ook wanneer je al meer dan drie dagen geen ontlasting hebt gehad. Als je bloed bij de ontlasting hebt of je constipatie wordt veelal afgewisseld met diarree, dan moet je ook naar de huisarts gaan. Ga ook wanneer je ontlasting de vorm heeft van een dun potlood of wanneer je ineens veel gewicht verliest wat je niet kunt verklaren (dus wanneer je niet aan het afvallen bent met een dieet of door veel sporten bijvoorbeeld).

Symptomen van constipatie zelf aanpakken

Als je last hebt van constipatie is, kun je het beste het volgende doen:

  • Zorg dat je iedere dag voldoende vezels binnen krijgt
  • Drink minimaal 1,5 liter per dag, liever meer en dan vooral water
  • Zorg dat je genoeg beweegt, het beste is het dat je iedere dag een vast half uur gaat plannen om te fietsen of wandelen of om te sporten, meer bewegen is altijd goed!

Merk je dat het na drie weken niet beter gaat, dan kan er altijd een andere oorzaak zijn. Dan kun je het beste een afspraak maken met de huisarts en bespreken wat je er aan kunt doen. Het kan zijn dat hij je dan laxeermiddelen geeft, dan kun je ook van de constipatie af komen. Je moet zelf niet met laxeermiddelen beginnen! Er zijn veel soorten en veel mensen blijven deze middelen gebruiken en dan kan je darm verslappen waardoor de constipatie erger wordt.

Afdrukken
Meer in Constipatie
Constipatie oorzaken

De oorzaken van constipatie zijn heel divers. Het is niet zo dat er maar een standaard oorzaak is. Bij iedereen...

Sluiten