Liona

Symptomen van coma

Als je in een coma raakt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de hersenen ziek zijn, het kan zijn als gevolg van een ongeval maar ook een vergiftiging kan de oorzaak zijn van coma. Hoe dan ook, wanneer iemand in coma raakt kun je dat zien aan bepaalde symptomen. Het begin van in een coma geraken kun je vaak niet zien, je merkt misschien een lichte verandering in de geestelijke toestand van iemand, maar soms is het niet eens te zien (zeker niet wanneer je iemand maar zo nu en dan ziet). Het kan zijn dat het ineens veel erger wordt, maar het kan ook een langzaam proces zijn. Lusteloosheid is een symptoom dat op gaat treden, maar ook onduidelijk praten kan een symptoom zijn van een coma.

Verschijnselen

Wanneer iemand ook problemen heeft om zich te concentreren en erg slaperig is, zouden dat de beginverschijnselen van een coma kunnen zijn. Sloomheid en verwardheid spelen hierbij ook een rol als het gaat over de symptomen van een coma. Wanneer iemand niet meer reageert op stemmen en gedesoriënteerd is, dan is de coma dichtbij. Zeker wanneer iemand niet meer reageert op pijnprikkels dan ben je dichtbij het stadium aanbeland van een coma. Iemand kan ook last hebben van toevallen, ook wel stuipen genoemd. Het is belangrijk dat je deze symptomen herkent als de begin verschijnselen van een coma. Je kunt dan een arts waarschuwen en dan kan diegene naar het ziekenhuis worden gebracht voor nader onderzoek.

De oorzaak van een coma onderzoeken

Je weet als je iemand langzaam weg ziet zakken niet meteen wat er gaande is. Maar wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een vergiftiging dan kan het snel gaan. De symptomen van een coma kunnen dan snel optreden en je ziet dat het slechter gaat met iemand. Dit kun je alleen vaststellen als je ook weet wat er aan de hand is, anders denk je misschien dat iemand flauw gaat vallen vanwege bijvoorbeeld zuurstof tekort. De oorzaak van een coma moet vaak worden onderzocht, als je iemand goed kent weet je misschien wel of diegene veel drinkt of niet.

Medicijnen

Vanwege stress en verdriet kan iemand bijvoorbeeld veel drinken of extra medicijnen pakken, maar daar raak je niet zomaar van in een coma. Er moet wel erg veel gedronken worden als je in een coma wilt raken. Jongeren doen het wel eens, coma zuipen. Ze drinken dan veel, zijn het niet gewend en belanden na een avondje stappen in het ziekenhuis. Ze vinden het stoer om wat te drinken, maar na dat nachtje in het ziekenhuis is het uit met de pret. Ze voelen zich dan hondsberoerd en willen dan maar één ding, rust en naar huis. Zij zullen ook veel van deze symptomen laten zien voordat ze naar het ziekenhuis worden gebracht. De mensen die in de discotheek of in de kroeg werken zullen de symptomen van een coma herkennen en op tijd een ambulance bellen, zodat de jongeren mee worden genomen en verder worden onderzocht.

Afdrukken
Meer in Coma
Verschillende coma oorzaken

Coma heeft een bepaalde oorzaak, het is namelijk zo dat een deel van de hersenen niet meer of niet goed...

Sluiten