Liona

Symptomen van aambeien

Symptomen van aambeien

Bij aambeien heb je verschillende symptomen waar je last van kunt hebben. Allereerst ligt het er aan waar dat ze voorkomen. Als zij inwendig voorkomen dan bevinden de aambeien zich aan de binnenkant van de anus. Maar ze kunnen zich ook aan de buitenkant bevinden en dan kun je ze vaak ook voelen en misschien kun je ze zelfs zien zitten.

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien, wanneer je hier last van hebt dan is het van belang dat je er wat aan laat doen wanneer je er last van hebt. Ze zitten aan de binnenkant van de anus en vaak voel je het niet eens. Je kunt ze niet zien of voelen. Maar deze kunnen wel bloeden als er sprake is van druk of irritatie bij het ontlasten. Het kan wel zo zijn dat wanneer je aan het persen bent tijdens de ontlasting dat ze naar buiten stulpen. Als je klaar bent dan gaan ze vaak weer weg, maar het kan ook zijn dat ze uit blijven steken.

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien zitten zoals de naam al zegt aan de buitenkant. Deze zitten rondom de huid van de anus. Hier kun je erg veel last van hebben. Ze kunnen veel irritaties opwekken en ze kunnen zelfs gaan bloeden. Als je vaak harde ontlasting hebt of je moet lang persen, dan kan dat zorgen voor beschadiging van de bloedvaatjes in de uitgang van de anus. Er kan dan bloed voorkomen in de ontlasting en dan is het tijd dat je naar de arts gaat, zeker als je niet zeker weet of het bloed van de aambeien is.

Het verschil tussen in- en uitwendige aambeien

Er zijn duidelijke verschillen tussen inwendige en uitwendige aambeien, ook bij de behandeling. Uitwendige aambeien worden vaak behandeld met medicijnen of met zalf. Bij inwendige aambeien wordt er een zetpil gegeven om de pijn te verzachten wanneer deze er is. Soms kan een aambei zo groot worden dat je hem operatief moet laten verwijderen. Deze ingreep is geen pretje en veel mensen die een operatie moeten ondergaan hebben te lang gewacht om de aambeien te behandelen. Zorg daarom dat je op tijd naar de arts gaat wanneer de aambeien niet binnen een korte tijd spontaan weggaan of wanneer de klachten vervelend worden.

  • Schaam je niet voor aambeien, het is van belang dat je er mee naar de arts gaat wanneer je veel klachten hebt. De arts kan het dan onderzoeken en een behandeling starten.
  • Behandelingen zorgen vaak dat ze snel verdwijnen.
  • De pijn en jeuk kunnen vaak verzacht worden met zalf of medicijnen.
  • Jeuk en brandend gevoel zijn vaak het vervelendste bij de aambeien, deze klachten kunnen goed worden behandeld, de irritaties worden verzacht.
  • Als je naar het toilet gaat, neem dan de tijd, maar blijf niet te lang zitten. Pers ook niet te hard want dit kan de aders beschadigen.
Afdrukken
Meer in Aambeien
aambeien-verwijderen-operatie
Aambeien verwijderen met een operatie

Er kan gekozen worden om aambeien te laten verwijderen met een operatie. Dit wordt niet standaard gedaan. Maar er zijn...

Sluiten