Liona

Symptomen en kenmerken van darmkanker

Symptomen en kenmerken van darmkanker

Het is belangrijk dat je darmkanker gaat herkennen. In een heel vroege fase heb je bij darmkanker vaak nog geen symptomen. De opsporing van darmkanker kan erg lastig zijn. Maar het belangrijkste is wel dat je er zo snel mogelijk bij gaat zijn omdat je dan de grootste kans hebt op behandeling die aanslaat. De klachten die je bij darmkanker kunt hebben zijn vaak niet storend en verontrustend, maar je moet het toch weten zodat je wanneer je de klachten hebt alles na kunt laten kijken en uit kunt sluiten of dat het wel of geen darmkanker is.

Symptomen van darmkanker

In het begin merk je vaak nog niet zoveel. Maar na een tijdje kun je opmerken dat je last hebt van bloedsporen in de ontlasting. Je kunt ook ineens heel veel gewicht verliezen en je kunt een duidelijke verandering hebben in de normale darmgewoonten welke meer dan zes weken duren. Je kunt denken aan diarree of juist het tegenovergestelde namelijk obstipatie.

  • Bij aanhoudende buikpijn dien je ook naar de huisarts te gaan.
  • Bloedingen in de dikke darm kunnen worden veroorzaakt door progressie. Het kan zijn dat er niet genoeg rode bloedcellen in je lichaam zijn (bloedarmoede). Dit noemen we ook wel anemie. Je raakt dan kortademig en je bent erg moe.

Naar de dokter met klachten

De klachten die hier zijn genoemd dien je serieus te nemen. Soms denk je een keer bloed in de ontlasting kan, dat is ook zo, maar wanneer het aan blijft houden dien je hiermee wel naar de arts te gaan. Het is belangrijk dat je het in de gaten blijft houden en wanneer je bijvoorbeeld om de paar dagen merkt dat je bloed bij de ontlasting hebt dat je toch naar de dokter gaat.

De dokter zal je dan onderzoeken en zal naar de darmen luisteren. Voorkomen is beter dan genezen dus wanneer je naar de dokter gaat vertel goed waar je last van hebt. Je moet je er niet voor schamen, het gaat er juist om dat je eerlijk bent zodat hij er wat aan kunnen doen en je op tijd kan behandelen wanneer het darmkanker zou zijn.

Schaamte

Veel mensen schamen zich voor bloed in de ontlasting. Zij willen hier niet mee naar de dokter. Wanneer je hiervan last hebt, kun je maar beter meteen een afspraak maken in plaats van afwachten:

  • Hoe eerder je er bij bent als het darmkanker is, hoe eerder het behandeld kan worden.
  • Als je vroeg achter de diagnose darmkanker komt dan kun je een goede behandeling inzetten.
  • Laat iemand met je mee gaan wanneer je de uitslag krijgt, als je darmkanker hebt wordt er meteen een traject gestart om je te behandelen en met twee hoor je meer dan een. Daarnaast kun je ook wel wat steun gebruiken wanneer je de diagnose krijgt.
  • Laat de arts goed uitleggen wat er is en schaam je niet, het is juist goed dat je gaat zodat het behandeld kan worden!
Afdrukken