Liona

De symptomen van cytomegalie

De symptomen van cytomegalie

Als je cytomegalie wilt herkennen dien je de symptomen te weten. Maar welke klachten je hebt hangt af van de leeftijd en van de ernst van de infectie. De ene persoon zal daarom meer last krijgen van de cytomegalie dan de ander.

Cytomegalie en baby’s

Het kan zijn dat baby’s met de infectie cytomegalie worden geboren. De infectie kan zich al helemaal hebben verspreid. Het kan zijn dat de lever en de milt vergroot zijn. Dit kan samen gaan met geelzucht. Maar het kan ook zijn dat het zo ernstig is dat kinderen aangeboren misvormingen hebben. Wanneer er sprake is van cytomegalie krijgen de baby’s gedurende de eerste jaren veel complicaties, dit kan zich uiten in een gebrekkig gezichtsvermogen maar ook in gehoorverlies. De geestelijke ontwikkeling blijft vaak ook achter. Er zijn ook kinderen die bij de geboorte geen symptomen van cytomegalie vertonen. Later kunnen zij toch problemen krijgen met het gehoor of bijvoorbeeld het coördinatievermogen.

Gezonde mensen en cytomegalie

Gezonde volwassenen hebben vaak slechts lichte klachten. Ze kunnen zich ziek voelen (malaise gevoel), ze hebben spierpijn, koorts en het kan zijn dat de leverfunctie is verstoord. Wanneer je cytomegalie hebt en je bent ook met HIV besmet, dan heb je erg weinig weerstand tegen infecties. Er kunnen zich hierdoor ernstige verschijnselen voordoen.

Darmzweren zijn hier een voorbeeld van, maar ook darmperforatie en blindheid. In principe krijgen gezonde mensen geen last van cytomegalie. De eerste keer wanneer iemand geïnfecteerd raakt  lijkt het vaak op klierkoorts. Je kunt moe zijn, in de nacht zweten, koorts hebben en gezwollen klieren hebben wat vaak samen gaat met keelpijn. Sommige mensen hebben geen honger en vallen af. De gewrichten en spieren kunnen pijnlijk zijn en je kunt last hebben van stijfheid. Vaak houden deze symptomen niet lang aan en zijn ze ook niet hinderlijk.

Immuunsysteem werkt niet goed

Het kan zijn dat je immuunsysteem niet goed werkt. Als mensen dan een infectie hebben als HIV of wanneer je een orgaantransplantatie hebt gehad, dan kan het zijn dat je medicatie hebt om je immuunsysteem aan te laten sterken. De cytomegalie kan dan ernstige klachten geven, ook organen kunnen bij deze mensen worden aangetast. Cytomegalie kan leiden tot netvliesontsteking. Er kan ook longontsteking optreden en er kan een lange onverklaarbare koorts optreden. Bij de hersenen kan cytomegalie ook veel schade aanrichten, het kan mensen in een comateuze toestand brengen.

Kinderen en cytomegalie

Ben je zwanger en heb je de infectie cytomegalie? Dan kan dit via de placenta naar het kind. In totaal draagt 1% van de moeders de cytomegalie ook over aan de kinderen. Deze baby’s lopen dan een groot risico en kunnen erg ziek worden. Soms ontwikkelen de symptomen zich pas na een tijdje. Dit kan maanden of jaren na de geboorte pas tot uiting komen. Baby’s hebben vaak last van gehoorverlies en visuele problemen. Jonge kinderen hebben last van een gele huid en ogen, ze kunnen paarse vlekken hebben en ze hebben vaak een grote milt en lever. Ook kan het zijn wanneer ze net geboren zijn dat ze een laag geboortegewicht hebben. Andere ernstige symptomen die op kunnen treden zijn een mentale achterstand en:

  • Oogproblemen
  • Gehoorverlies
  • Hyperactief zijn
  • Autisme
  • Coördinatieproblemen
Afdrukken