Liona

Symptomen coeliakie

Je weet misschien al dat coeliakie een chronische darmaandoening is en dat het is aangeboren, maar wat voor symptomen heb je als je last hebt van coeliakie? Je kunt last hebben van diarree, maar ook van buikpijn en krampen en van een opgeblazen gevoel. Het wil niet zeggen dat iedereen deze klachten heel erg moet hebben, sommige mensen hebben vage klachten en bij de ander is het ernstig. Daarom is het goed dat je laat onderzoeken of dat het over coeliakie gaat of niet.

Veel mensen die lijden aan coeliakie hebben al een hele tijd vage klachten en kunnen de klachten plaatsen als de diagnose coeliakie wordt vastgesteld. Je kunt de symptomen die horen bij coeliakie ook plaatsen bij andere ziekten. Het prikkelbare darmsyndroom lijkt er erg veel op. Maar het wordt ook vaak verward met de ziekte van Crohn. Er zijn ook symptomen die zich niet bij iedereen uiten, of bij de een erger dan bij de ander. Het gaat dan over irritaties of een depressie, maar het kan ook gaan over:

  • Bloedarmoede
  • Spierpijn
  • Buikpijn
  • Mondzweren

Sommige mensen met coeliakie hebben last van pijn in de gewrichten of huiduitslag. Je kunt ook iets hebben aan je tanden of aan je benen. Sommige mensen krijgen een tintelend gevoel in de benen en voeten.

Gevolgen coeliakie

Wanneer je dunne darm niet meer alle voedingstoffen op kan nemen kan dat gevolgen hebben. Je kunt last krijgen van gewichtsverlies, vermoeidheid en buikpijn. Je kunt ook last krijgen van diarree, een slecht ruikende stoelgang of bloedarmoede. Kinderen groeien vaak langzamer en de hele ontwikkeling kan langzamer zijn.

Coeliakie en auto immuunziekten

Coeliakie is een auto immuunziekten en het kan samen gaan met andere auto immuunziekten zoals diabetes type 1 en schildklierafwijkingen. Misschien heb je al eens gehoord van dermatitis herpetiformis. Dit noemen we ook wel coeliakie van de huid. Dit is aanverwant aan de aandoening coeliakie waar we nu over spreken. De oorzaak hierbij is ook overgevoeligheid bij gebruik van gluten en er is geen andere behandeling dan een aangepast dieet. Je hebt hierbij last van jeuk, vooral bij je ellebogen, knieën, rug en billen. Je kunt veel blaren krijgen en die gaan vaak na een tijdje weer over. Je kunt deze aandoening ook hebben zonder dat je coeliakie hebt, maar je kunt het ook beide hebben.

Wat doe je aan de coeliakie symptomen?

Je kunt niet zoveel doen aan de coeliakie symptomen. Je kunt een glutenvrij dieet volgen en daar moet je je strikt aan houden. Dan kun je je dunne darm het beste beschermen en er voor zorgen dat het niet erger wordt. De beschadiging aan de dunne darm kan er namelijk voor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen niet meer op gaat nemen. Dat moet voorkomen worden, zorg er daarom voor dat wanneer er een vermoeden is van coeliakie dat het zo snel mogelijk wordt vastgesteld, zodat je je dunne darm kunt beschermen! Dit heb je deels zelf in de hand door je glutenvrij dieet strikt te volgen!

Afdrukken
Meer in Coeliakie
Oorzaken van coeliakie

Coeliakie is een chronische darmontsteking. Het is een aangeboren glutenintolerantie. De aandoening kan grote gevolgen hebben wanneer je geen glutenvrij...

Sluiten