Liona

Symptomen bij bloedarmoede aandoening

Symptomen bij bloedarmoede aandoening

Bloedarmoede kan veel schade aanbrengen in het lichaam. Er wordt te weinig zuurstof door het lichaam vervoerd en dat kan schade toebrengen aan de weefsels. Medische klachten die zich al voordoen kunnen door bloedarmoede nog eens versterkt worden. Wanneer het lichaam bloedarmoede heeft, kunnen er allerlei symptomen aan het licht komen die kunnen duiden op bloedarmoede. Wanneer er gedacht wordt aan bloedarmoede kan een bloedonderzoek uitkomst geven. Er zal dan bloed worden geprikt en zodoende kan er bepaald worden of het daadwerkelijk om bloedarmoede gaat.

Er zijn allerlei symptomen die erop kunnen duiden dat je bloedarmoede hebt. Wanneer de symptomen zich voor doen, moet je direct een arts raadplegen. Een arts kan dan bepalen of je bloedarmoede hebt, dit wordt onderzocht aan de hand van een bloedonderzoek. Als daaruit blijkt dat je bloedarmoede hebt kan er een behandeling gestart worden.

De symptomen bij bloedarmoede

Er zijn allerlei symptomen die voor kunnen komen als er sprake is van bloedarmoede:

 • Ongewone vermoeidheid;
 • Zwak gevoel;
 • Hoofdpijn;
 • Hartkloppingen;
 • Oorsuizing;
 • Gevoel van flauwvallen;
 • Kortademigheid
 • Mindere weerstand;
 • Zweten;
 • Bleke huid;
 • Slaap- en concentratie problemen;
 • Bloedneus.

Er zijn bepaalde symptomen die vaker voorkomen dan andere symptomen. Zo is ongewone vermoeidheid een symptoom dat vaak voorkomt bij bloedarmoede. Maar ook een gevoel van zwakte is een veel gehoord probleem. Kortademigheid kan ontstaan als je aan bloedarmoede leidt. Daarnaast krijg je een erg droge huid en zul je een bleek uiterlijk krijgen. Je lippen kunnen gaan barsten en er kunnen scheurtjes ontstaan in je mondhoeken. Wanneer je vermoeid bent door bloedarmoede gaat dit vaak gepaard met duizeligheid en hoofdpijn. Er bestaat dan een kans dat je flauwvalt. Het is ook mogelijk dat je neusbloedingen krijgt.

Wat te doen bij een bloedarmoede aandoening?

Wanneer er sprake is van de bovenstaande klachten, doe je er goed aan om de hulp van een arts in te schakelen. Een arts kan dan vervolgens bloedonderzoek doen. Uit dit onderzoek zal dan blijken of het daadwerkelijk om bloedarmoede gaat. Wanneer er sprake is van bloedarmoede kan er een behandeling gestart worden. Er zijn allerlei oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan bloedarmoede. Zo kan het zijn dat er te weinig vitamine B12 of ijzer in je lichaam zit. Dit zal weer aangevuld moeten worden, dit kan bereikt worden door middel van goede voeding en, indien nodig, medicatie.

Maar ook een ziekte of aandoening kan de oorzaak van bloedarmoede zijn. De ziekte zal dan eerst behandeld moeten worden om de bloedarmoede te stoppen. Een vrouw die te maken heeft gehad met hevige menstruaties kan ook aan bloedarmoede lijden. Dan kan de anticonceptiepil uitkomst bieden. De huisarts zal in alle gevallen bepalen welke behandeling nodig is, de behandeling kan dan gestart worden.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Risicofactoren bloedarmoede
De risicofactoren van bloedarmoede zijn reëel

Wanneer je een bepaald risico loopt op bloedarmoede, hoeft dit niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk bloedarmoede zult krijgen...

Sluiten