Liona

Symptomen van blaaskanker

Symptomen van blaaskanker

Mensen die de diagnose blaaskanker krijgen hebben niet altijd klachten. In het begin heb je in ieder geval geen duidelijke klachten. Veel mensen hebben last van bloed in de urine, daar hebben ze dan geen pijn bij. Maar let goed op, bloed in de urine kan wijzen op blaaskanker. Het gaat vaak vanzelf weer voorbij, maar het is toch goed om het in de gaten te houden. Blijf er daarom goed op letten ook al is de urine nu weer helder.

Je kunt ook last hebben van pijn bij het plassen en dat je vaak moet plassen. Dit hoeft niet meteen te wijzen op blaaskanker, maar het kan er wel bij horen dus laat het altijd onderzoeken wanneer je niet goed weet waar de klachten vandaan komen. Het is beter om je een keer extra te laten onderzoeken dan dat je er pas jaren later achterkomt dat je blaaskanker hebt. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je het kunt genezen.

Naar de huisarts met klachten

Als je klachten hebt moet je hier niet mee wachten en meteen een afspraak maken bij de arts, wat zal de arts dan doen?

 • Lichamelijk onderzoek is het eerste wat de arts zal doen wanneer hij de klachten heeft gehoord.
 • De klachten worden met je besproken, wanneer heb je last en hoelang is dit al gaande?
 • Er kan een bloedonderzoek worden gedaan om te kijken of dat er bepaalde aandoeningen zijn.
 • Er kan urineonderzoek worden gedaan, als je namelijk pijn hebt bij het plassen en je moet vaker naar de wc kan er ook sprake zijn van een blaasontsteking, dit kan dan worden aangetoond of worden uitgesloten.
 • Verwijzing naar de uroloog.

Wat doet de uroloog bij symptomen van blaaskanker?

Wanneer er sprake is van blaaskanker of een vermoeden is van blaaskanker dan word je vaak verwezen naar de uroloog. De uroloog kan foto’s maken van de blaas en de nieren. Vaak wordt er ook een kijkonderzoek gedaan en dan wordt er gekeken of dat er een tumor in de blaas zit of dat het er meerdere zijn.

 • Zit er een tumor? Dan zal de tumor worden weggehaald.
 • Er wordt gekeken om wat voor tumor het gaat en hoe diep deze zich in de wand bevindt.
 • Alle ingrepen worden onder verdoving gedaan met een kijkinstrument via de plasbuis.
 • Verwijderd weefsel wordt in het laboratorium bekeken.
 • Na de ingreep wordt de blaas vaak schoongespoeld.
 • Een tumor kan dieper zitten en dan kan er extra onderzoek nodig zijn. Er kan een echografie worden gemaakt, een CT scan of een MRI scan. Dit wordt dan vrijwel meteen uitgevoerd, zodat er daarna meteen een operatie gepland kan worden om de blaaskanker aan te pakken.

Het is belangrijk dat je klachten kunt herkennen en ook laat behandelen. Het is goed dat je je daarom laat controleren als je twijfelt, je kunt er maar beter op tijd bij zijn!

Afdrukken