Liona

Symptomen bij hoogteziekte

De symptomen bij hoogteziekte zijn belangrijk om te kennen en te herkennen, je weet dan namelijk wanneer je moet stoppen en niet door moet gaan! Het is goed om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen lichte hoogteziekte en ernstige hoogteziekte. Bij de ernstige hoogteziekte spreken we over hersenoedeem en longoedeem. Deze laatste twee zijn ernstige aandoeningen en je kunt hieraan zelfs overlijden dus let goed op met hoogteziekte.

Lichte vorm van hoogteziekte

Bij een lichte vorm van hoogteziekte gaat het over het hebben van een kater, althans zo voelt het. Klachten zijn hoofdpijn, geen zin in eten, misselijk zijn en soms moet je braken. Vaak voel je je ook wat moe of suf. Meestal krijg je na 6 tot 12 uur last van deze symptomen als je je op grotere hoogte bevindt. Bij sommige mensen kan het wat langer duren en zij merken het pas na 24 uur. Er kan niets met zekerheid over worden gezegd of je er snel of pas later last van krijgt.

Het gaat er om dat je de symptomen van hoogteziekte herkent zodat je er wat aan kunt doen. Je moet je lichaam de tijd gunnen om te wennen aan de hoogte waar je je bevindt. Doe je dat niet, dan zullen de klachten erger worden. Vaak duren de klachten ongeveer 15 uur. Maar wanneer je hoofdpijn niet minder wordt als je paracetamol neemt, kun je dat herkennen als een symptoom van lichte tot ernstige hoogteziekte. Neem geen enkel risico, stop op tijd met de inspanning!

Ernstige varianten van hoogteziekte

Hersenoedeem en longoedeem behoren tot de categorie ernstige hoogteziekte. De eerste variant, namelijk hersenoedeem, wordt door veel mensen vergeleken met dronkenschap. Symptomen zijn:

  • Verward zijn
  • Suf voelen
  • Ongecoördineerde bewegingen maken

Wanneer je deze bewegingen maakt is het echt ernstig en kun je binnen 6 tot 24 uur overlijden. Als je last hebt van longoedeem dan ben je vaak kortademig wanneer je je in gaat spannen. Je wordt na een tijdje ook kortademig wanneer je je niet inspant en hierdoor merk je dat de symptomen van de hoogteziekte erger worden. Mocht je nu kortademig zijn en even zitten en je merkt dat het niet beter wordt, dan is de kans groot dat je longoedeem hebt. Je moet dan snel naar beneden, maar wel op een verantwoorde manier!

Je kunt nog sneller overlijden aan longoedeem dan aan hersenoedeem. Zorg er voor dat je de symptomen van hoogteziekte goed in de gaten houdt wanneer je je op een hoogte bevindt boven de 2000 of 2500 meter. Er is nou eenmaal meer kans op hoogteziekte wanneer je je op die hoogte bevindt, daar moet je op bedacht zijn. De anderen die met je meegaan dienen zich hier ook op voor te bereiden, zo kun je elkaar helpen waar nodig en ingrijpen of ondersteunen.

Afdrukken
Meer in Hoogteziekte
Hoogteziekte oorzaken

Je kunt last krijgen van hoogteziekte wanneer je je boven de 2000-2500 meter begeeft. Je lichaam geeft aan dat je...

Sluiten