Liona

Symptomen van een beroerte

Symptomen van een beroerte

Ken je de symptomen van een beroerte? Het is belangrijk dat je het kunt herkennen zodat wanneer nodig je mensen kunt helpen! Het is belangrijk dat je gaat letten op de vele signalen want deze kunnen wijzen op een beroerte.

Signalen van een beroerte

 • De mond kan scheef staan of een mondhoek kan naar beneden hangen. Het is dan belangrijk dat je diegene gaat vragen om zijn tanden te laten zien.
 • Je kunt er op letten of dat een been of een arm verlamd is. Je kunt de persoon met beide armen naar voren laten strekken en de binnenkant van de handen naar boven te draaien. Je moet er hierbij op letten of dat een arm wegzakt.
 • De spraak is in deze situatie ook van belang. Je moet er goed op letten of dat iemand goed spreekt of dat iemand niet uit de woorden komt. Je kunt een zin voorzeggen en laat die persoon die zin herhalen zodat je kunt kijken of dat alles goed wordt nagezegd of dat het lastig gaat.

Wanneer je merkt dat bovenstaande belemmeringen geeft, is het goed om na te gaan of dat er inderdaad sprake is (geweest) van een beroerte. Je moet als je deze signalen opmerkt meteen 112 bellen, je moet niet afwachten of dat het een TIA is of niet. Als je namelijk een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding moet onderscheiden is het lastig want veel symptomen komen overeen. Soms houden symptomen langer aan. Er zijn mensen die een herseninfarct krijgen en meteen in aanmerking komen voor trombolyse. Dit zorgt er voor dat stolsels behandeld worden en deze opgelost worden in de hersenen. Maar hierbij moet de behandeling wel binnen 4,5 uur gedaan worden. Daarom moet je niet afwachten of dat de signalen zich verder ontwikkelen maar er moet meteen gehandeld worden!

Symptomen van een beroerte op een rijtje

Symptoom van een beroerte: Slaperig zijnHet is mogelijk dat bij een beroerte een speciaal deel van de hersenen niet kan functioneren. Maar het hangt per persoon af of dat er wat beschadigd is en in welke mate. De symptomen die mensen met een beroerte kunnen hebben zijn:

 • Niet kunnen bewegen van arm en/of been;
 • Verward zijn;
 • Wartaal uitspreken;
 • Scheef hangende mondhoeken;
 • Bewusteloos zijn;
 • Misselijk zijn;
 • Slaperig zijn;
 • Klagen over duizeligheid.

Bij deze symptomen is er een grote kans dat het over een beroerte gaat, wacht hier daarom niet mee maar handel meteen. Er wordt vaak een snelle test gedaan of dat er sprake is van een beroerte. Dit noemen we ook wel de FAST test. FAST staat voor face, arms, speech en time. Er wordt eerst gevraagd of de persoon zijn tanden kan laten zien, je moet dan de persoon vragen om met de ogen dicht de armen horizontaal naar voren te strekken en dan de handpalmen naar boven te draaien. Een zin laten herhalen is ook van belang. Zijn er een paar testen van de FAST test positief, dan kun je maar beter meteen de ziekenwagen bellen omdat er dan sprake kan zijn van een beroerte.

Afdrukken
Meer in Beroerte
Behandelen van een beroerte
Hoe een beroerte behandelen?

Als iemand een beroerte heeft dan moet er snel gehandeld worden. De behandeling bestaat eigenlijk uit drie fasen: Acute fase...

Sluiten