Liona

Symptomen van autisme

Symptomen van autisme

Autisme kan herkend worden aan de hand van een aantal symptomen. Het is wel belangrijk te weten dat niet iedereen met autisme dezelfde kenmerken heeft. Bij de een zal het zich meer uiten dan bij de ander en er is ook een verschil bij kinderen en volwassenen.

Wanneer de diagnose bij kinderen wordt vastgesteld wil dat zeggen dat ze er al eerder mee om kunnen leren gaan, ze kunnen hierin begeleid worden.

Als je als volwassene pas te horen krijgt dat je autisme hebt, dan kan dat lastig zijn, maar veel zaken vallen dan wel vaak op zijn plaats. Het wordt dan namelijk duidelijk waarom het onderhouden van sociale contacten wat moeizamer gaat dan bij anderen. De symptomen die hier worden genoemd zijn niet bij iedereen aanwezig en het kan erg wisselend zijn per persoon hoe het autisme naar buiten komt. De ene persoon met autisme zal anderen niet aankijken, de ander wel.

De symptomen van autisme op een rijtje

Als je autisme hebt dan kan het zijn dat je moeite hebt met je verbale communicatie. Dit kan betekenen dat je problemen hebt met het gebruiken en verstaan van de taal. Misschien vind je het lastig om anderen aan te kijken of begrijp je het niet goed als je in een drukke ruimte bent en veel mensen praten tegen je, dit kan komen omdat er dan teveel prikkels tegelijkertijd binnenkomen. Mensen met autisme zijn niet altijd in staat om deel te nemen aan een gewone conservatie.

Het kan ook zijn dat er moeilijkheden zijn met niet-verbale communicatie. Het begrijpen van gebaren kan lastig zijn, net zoals gezichtsuitdrukkingen, die vaak niet worden begrepen. Dit kan op school bijvoorbeeld lastig zijn en ook met sociale contacten. Mensen met autisme leggen niet altijd de link dat wanneer mensen huilen dat er wat aan de hand is en ze eigenlijk iemand behoren te gaan troosten. Het kan zijn dat ze gewoon vrolijk doen tegen iemand en de gezichtsuitdrukking niet opmerken.

Kenmerken van autisme

Non-verbale communicatieNog meer kenmerken die bij autisme horen zijn:

  • Sociale interactie verloopt moeizaam. Het kan zijn dat contact met vrienden en andere mensen in de omgeving niet goed verloopt. Mensen met autisme kunnen iemand al snel verkeerd begrijpen en vaak wordt alles heel letterlijk genomen. Daar moet mee worden opgelet in de communicatie.
  • Vrienden maken is bij mensen met autisme vaak ook een probleem, dit wil zeggen dat ze zelf niet vaak contact leggen of liever alleen spelen.
  • Er kunnen ongewone manieren ontstaan over de omgang met speelgoed. Bijvoorbeeld alles in een lijn zetten iedere keer weer en dat een hele tijd volhouden, dat is echt kenmerkend voor autisme.
  • Mensen met autisme kunnen een gebrek hebben aan verbeeldingskracht.
  • Aanpassen aan situaties is lastig. Als er wijzigingen zijn in de routine kan dat al voor veel problemen zorgen. Er mag dan vaak ook niet worden afgeweken van de dagelijkse planning anders is het meteen chaos in het hoofd bij mensen met autisme.
  • Er worden soms ook repetitieve lichaamsbewegingen gemaakt of vreemd gedrag vertoond. Voorbeelden hiervan zijn zwaaien met de handen, maar ook bewegen met het hoofd.

Niet alle kenmerken die hier boven worden genoemd hoeven aanwezig te zijn om van autisme te kunnen spreken. Herken je alle of sommige van deze symptomen bij jezelf of bij je kinderen? Dan is het aan te raden dat je hier eens over gaat praten met de huisarts. Die kan dan onderzoeken of je inderdaad autisme zou kunnen hebben en aan de hand van een paar testen kan dit worden vastgesteld.

Diagnose autisme

Als je de diagnose krijgt kan het zijn dat alles ineens op zijn plek valt. Veel aspecten kon je niet plaatsen, je voelt je misschien anders dan anderen. Maar door de diagnose autisme krijgt het een naam. Je kunt hier meer over te weten komen en je weet ook wat je allemaal tegen kunt komen en hoe je behandeld kunt worden om er mee om te leren gaan.

 

Afdrukken