Liona

Steenpuisten voorkomen

Steenpuisten voorkomen

Het kan zijn dat je veel last hebt van steenpuisten en dat wil je voorkomen. Goede hygiëne is daarbij van groot belang. Als je lichaam is geïnfecteerd dan moet je hier goed mee omgaan. Je moet je handen bijvoorbeeld goed desinfecteren en zorgen dat je de bacteriën geen kans geeft om zich te verplaatsen. Wanneer je hier goed aan denkt is de kans kleiner dat zij naar andere lichaamsdelen over gaan. Ook je nagels knippen hoort erbij. Onder je nagels kunnen bacteriën gaan zitten en dat moet voorkomen worden. Houd de nagels kort zodat de bacteriën het lichaam niet binnen kunnen treden wanneer je je gaat krabben. Het beste is het wanneer je iedere dag een schone handdoek gebruikt. De bacteriën die achter zijn gebleven op de handdoek gaan dan weg, ze krijgen geen nieuwe kans om weer op het lichaam te komen want je wast de handdoek eerst uit!

Meer steenpuisten?

Het kan zijn dat je wel eens een steenpuist hebt gehad maar wanneer ze terug blijven komen kan dat een medische oorzaak hebben. Het kan door een bacterie komen. Er moet dan onderzocht worden of je drager bent van deze bacterie zodat dit behandeld kan worden door een arts.

Voorkomen van steenpuisten

Je kunt de steenpuisten voorkomen als je denkt aan goede lichamelijke hygiëne. Maar je moet ook zorgen voor een goede weerstand. Dit krijg je door goed te slapen en door gezond te eten. Daarnaast moet je broeiplekken vermijden, zorg dat je luchtige kleding draagt en het liefst katoenen kleding omdat deze goed kan ademen.

Wat doe je aan steenpuisten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen aan steenpuisten. Lees het maar eens door:

  • Laat de steenpuist rijpen. Je moet hem niet van te voren uitknijpen want de kans dat de bacterie in de bloedbaan komt is groot. Er is dan overigens ook een grotere kans op veel nieuwe steenpuisten.
  • Zorg dat je de steenpuist en de omgeving goed schoon houdt met water en eventueel met wat zeep. Dit moet gedaan worden tot de steenpuist rijp is en open is gegaan.
  • Je kunt de steenpuist afdekken met een gaasje zodat deze niet voor meer besmettingen kan zorgen.
  • Wil je de steenpuist snel laten rijpen? Dit kan met een warmkompres. Leg deze er op, het werkt goed en daarnaast neemt de pijn ook af.
  • De handen goed wassen met water en zeep, liever twintig keer per dag dan drie keer!
  • Geen knellende en schurende kleding dragen want dan is de kans op een steenpuist groter.
Afdrukken
Meer in Steenpuist
De symptomen van steenpuisten
De symptomen van een steenpuist

Je kunt de steenpuist herkennen aan een klein onschuldig rood bobbeltje of bultje. Er kan na een tijdje jeuk optreden...

Sluiten