Liona

Risicofactoren hoog cholesterol

Risicofactoren hoog cholesterol

Er zijn een aantal risicofactoren van een te hoge cholesterolwaarde te nomen. Eigenlijk komt het er in het algemeen op neer dat een ongezonde levensstijl een grote risicofactor is. Wanneer je een ongezonde levensstijl hanteert bestaat er een grote kans dat je te maken krijgt met een te hoog cholesterol. Cholesterol zal zich dan gaan ophopen aan de binnenkant van de aderen waardoor er vernauwingen ontstaan. Deze aderen kunnen zelfs afgesloten worden. Vernauwingen zorgen ervoor dat het hart heel hard moet werken om voldoende bloed door je lichaam te pompen, dit zal op een gegeven moment niet meer lukken, met alle gevolgen van dien.  Wanneer je dus niet te maken wilt krijgen met een te hoog cholesterolgehalte, moet je op de hoogte zijn van de risicofactoren.

De risicofactoren van een hoog cholesterol

Er zijn een aantal risicofactoren die kunnen leiden tot een hoge cholesterolwaarde:

  • Roken is een grote risicofactor. Roken brengt enorm veel schade toe aan je lichaam en zal er voor zorgen dat je cholesterolwaarde stijgt waardoor er extra inspanningen van het hart worden vereist.
  • Een hoge bloeddruk is een risicofactor, probeer dus om niet te maken te krijgen met een hoge bloeddruk.
  • Overgewicht kan tot een te hoog cholesterol leiden. Wanneer je overgewicht hebt eet je veel vette dingen. Daarom is het verstandig om een dieet te volgen om zodoende flink wat overtollig vet kwijt te raken.
  • Suikerziekte kan ook leiden tot een te hoog cholesterol en moet daarom ook genoemd worden als risicofactor. Als je suikerziekte hebt krijg je vaak een aangepast dieet voorgeschreven, het is verstandig om je hier goed aan te houden.
  • Onvoldoende lichaamsbeweging kan ook gezien worden als risicofactor, ga minimaal een half uur per dag lekker bewegen, als het lukt in de buitenlucht, om aan voldoende lichaamsbeweging te komen.
  • Alcohol is een belangrijke risicofactor en daarom moet je het drinken van alcohol zo veel mogelijk beperken.

Factoren waar je geen invloed op hebt

Er zijn natuurlijk ook een aantal risicofactoren te noemen waar je zelf geen invloed op hebben. Zo kun je denken aan hart- en vaatziekten die zich veel voordoen in je familie. Er bestaat dan een kans dat je ook te maken krijgt met een te hoog cholesterolgehalte. Maar ook aan suikerziekte kun je zelf meestal niet zoveel doen. Ook de leeftijd is een belangrijke risicofactor, hoe ouder je wordt hoe groter de kans op een te hoog cholesterolgehalte is.

Gezond leven is belangrijk

Om de risicofactoren zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk om gezond te leven. Eet dus eens een lekkere appel in plaats van een portie friet. Laat verzadigde vetten staan en kies voor gezonde producten. Ook het eten van een vleesvervanger in plaats van echt vlees is het aanraden waard.

Lichaamsbeweging is ook erg belangrijk, ga daarom een half uur per dag wandelen om zodoende aan je beweging te komen. Je hoeft niet eens te gaan sporten, maar denk ook aan de kleine dingen. Neem eens een keer de trap in plaats van de lift, of pak eens de fiets in plaats van de auto. Deze kleine dingen kunnen allemaal mee helpen om je cholesterolgehalte gezond te houden.

Afdrukken
Meer in Cholesterol
Medicijnen hoog cholesterol
Medicijnen voor een hoog cholesterol

Wanneer je te kampen hebt met een te hoog cholesterol zul je aan de slag moeten gaan. Vaak is het...

Sluiten