Liona

De risicofactoren van bloedarmoede zijn reëel

De risicofactoren van bloedarmoede zijn reëel

Wanneer je een bepaald risico loopt op bloedarmoede, hoeft dit niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk bloedarmoede zult krijgen of al onder de leden hebt. Meestal zorgt een combinatie van bepaalde risicofactoren ervoor dat je bloedarmoede krijgt, maar zelfs dan is de kans niet al te groot. Risicofactoren zijn:

 • Bloedarmoede in de familie
  Bloedarmoede is erfelijk, het kan dan ook in die categorie geplaatst worden. Het kan zijn dat er in je familie veel mensen zijn die bloedarmoede hebben. Er bestaat dan een grotere kans dat je bloedarmoede zult krijgen. Er zijn bepaalde factoren, zoals het ontbreken van ijzer, die er voor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Deze oorzaken kun je tegengaan. Bij een erfelijke aandoening is dat niet het geval, je kunt er gewoonweg niets aan doen.
 • Vrouwen lopen een grotere kans
  Vrouwen hebben een grotere kans op bloedarmoede dan mannen. Vrouwen hebben immers te maken met de maandelijkse menstruatie. Vrouwen verliezen dan meer bloed en daardoor bestaat er een grotere kans op bloedarmoede. Mannen hebben hier niet mee te maken.
 • Een aandoening aan de darmen
  Ook een aandoening aan de darmen kan de kans op bloedarmoede vergroten. Als je darmen bijvoorbeeld problemen hebben om voedingstoffen uit je eten te halen dan bestaat er een kans dat je bloedarmoede krijgt.
 • Chronische aandoeningen
  Chronische aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Je kunt dan denken aan een aandoening die er voor zorgt dat het aantal rode bloedcellen in je lichaam afneemt, zoals nierfalen of kanker.
 • Dieet of een matig voedingspatroon
  Wanneer je weinig eten binnenkrijgt door bijvoorbeeld een dieet of wanneer je gewoon weinig eet, dan kan het zijn dat je te weinig ijzer binnen zult krijgen. Te weinig ijzer is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van bloedarmoede. Doordat je te weinig ijzer binnen krijgt via je voeding zullen er minder rode bloedcellen worden aangemaakt en dat kan leiden tot anemie.

Risicofactoren kun je niet tegengaan

Het is simpelweg niet mogelijk om risicofactoren tegen te gaan. Het is alleen mogelijk om ervoor te waken dat je onvoldoende ijzer binnenkrijgt, dat is immers een factor waar je wel degelijk invloed op hebt. Op een chronische aandoening of erfelijkheid kun je geen invloed uitoefenen, maar je hoeft niet meteen angstig te worden. De meeste mensen die tot een risicogroep horen krijgen nooit te maken met bloedarmoede. Vaak wanneer er een combinatie is van bepaalde factoren, bestaat er de kans dat er bloedarmoede optreedt.

Ook is er een grote kans als je lichaam niet genoeg vitamine B12 of ijzer opneemt. Dat zorgt ervoor dat de rode bloedcellen niet zullen worden ‘ververst’. Wanneer er geen, of niet snel genoeg, rode bloedcellen worden aangemaakt bestaat er een grote kans op anemie. Er zal dan een behandeling gestart moeten worden met medicatie.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Oorzaken anemie
Anemie, wat zijn de oorzaken?

Anemie kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot hartfalen en uiteindelijk zelfs tot de dood. Deze kans is...

Sluiten