Liona

Risicofactoren baarmoederhalskanker

Risicofactoren baarmoederhalskanker

Er zijn altijd risicofactoren wanneer je een ziekte hebt, ook bij baarmoederhalskanker. Deze risicofactoren worden hier besproken. Als je verschillende sekspartners hebt, dan is het risico groter dat je met het humaan papillomavirus te maken zult krijgen. De kans is dan groter dan wanneer je maar één sexpartner hebt. Wanneer er sprake is van vroege seksuele activiteit, heb je al eerder kans op baarmoederhalskanker. Het risico op baarmoederhalskanker is hiermee groter en dit houdt in dat onrijpe cellen vatbaar zijn voor de ziekte. Als je vroeg begint met seks dan heb je vaak veel meer sexpartners dan wanneer je op latere leeftijd pas voor de eerste keer seks hebt.

De pil is een risico

Als een vrouw de pil slikt worden de andere voorbehoedsmiddelen vaak weggelaten. Dit wil zeggen dat sperma meteen in contact kan komen met de baarmoederhals. Het risico daarvan is weer dat er een grotere kans is op een SOA en ook op een andere ontsteking.

  • Is een vrouw aan de pil, zorg dan toch voor andere voorbehoedsmiddelen zodat je de kans op een SOA kunt verminderen!
  • Het is belangrijk dat wanneer je regelmatig een andere sexpartner hebt dat je altijd een condoom gebruikt zodat je SOA’s kunt voorkomen.

SOA is een risico

Bij een SOA heb je een groter risico dat je het humaan papillomavirus op gaat lopen. Je moet je hier dan ook meteen op laten testen zodat er op tijd gehandeld kan worden als de baarmoederhalskanker zich aan het ontwikkelen is.

Andere risicofactoren van baarmoederhalskanker

Veel vrouwen zijn drager van het humaan papillomavirus, maar zij krijgen niet allemaal kanker. De kans is wel groter wanneer je immuunsysteem zwak is. Je kunt een infectie oplopen en hierdoor kan de baarmoederhalskanker zich sneller ontwikkelen.

  • Wanneer je medicatie slikt welke je immuunsysteem onderdrukt is de kans dat je baarmoederhalskanker gaat ontwikkelen groter. Als je een orgaantransplantatie hebt ondergaan dan kun je ook sneller baarmoederhalskanker krijgen.
  • Rokende vrouwen hebben dubbel zoveel kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Het is beter dat je stopt met roken zodat de kans op baarmoederhalskanker kleiner wordt, trouwens voor je hele conditie en gezondheid is het beter als je stopt met roken.

Ben er altijd op bedacht dat er bij iedere ziekte risicofactoren zijn, ook bij baarmoederhalskanker. Nu je weet wat de risicofactoren zijn kun je hier aan werken. Bij jonge meisjes is het ook van belang dat zij hiervan op de hoogte zijn, zodat zij voor zichzelf de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker kunnen verkleinen. Het is een heel vervelende en ingrijpende aandoening en je wilt dit liever niet meemaken. Helemaal voorkomen kun je deze vorm van kanker niet, maar je kunt de kans wel verkleinen als je de risicofactoren in acht neemt.

Afdrukken
Meer in Baarmoederhalskanker
Oorzaak baarmoederhalskanker
Oorzaak baarmoederhalskanker

De oorzaak van baarmoederhalskanker is een virus. Dit noemen we het humaan papillomavirus. Veel soorten kanker worden niet door een...

Sluiten