Liona

Purpura

Er zijn veel verschillende huidaandoeningen waar je last van kunt krijgen, purpura is er daar één van. Bij purpura is er sprake van purperkleurige of roodbruine vlekken net onder de huid. Het kan een vlek zijn maar het kunnen er ook meerdere zijn. Deze komen tevoorschijn na een kleine bloeduitstorting van de huid, maar het kan ook worden veroorzaakt als gevolg van de slijmvliezen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor purpura op kan treden. Bij oudere mensen kan het vaker voorkomen dan bij jongere mensen. Je kunt purpura krijgen op alle delen van je lichaam.

Purpura op je hele lichaam

Je kunt purpura krijgen op je hele lichaam, maar het komt voornamelijk voor op de rug van de handen, de onderarmen en op de benen. In totaal kunnen de vlekken wel tot vijf cm groot worden, maar de oorzaak is nog niet met zekerheid vastgesteld. Waarschijnlijk ligt het aan de afname van de kwaliteit en de dikte van de huid. De elasticiteit van de huid neemt ook af. Een onderhuidse bloeding is de eigenlijke oorzaak van de vlekken, het bloed wordt langzaamaan geabsorbeerd. De vlekken kunnen dan niet eenvoudig verdwijnen.

Purpura kent nog meer oorzaken, het kan namelijk samengaan met aandoeningen van de bloedvaatjes, maar ook vasculitis kan purpura veroorzaken. Er is dan sprake van een ontsteking van de wanden van de bloedvaten. Een voorbeeld hiervan is de aandoening purpura van Henoch-Schönlein. Je kunt purpura ook krijgen bij bepaalde bloedstollingsstoornissen.

Hoe kun je nog meer aan purpura komen?

Wanneer je door een insect bent gebeten en je krabt kun je ook purpura krijgen. Maar ook door een gebrek aan vitamine C en wanneer het steunweefsel van de bloedvaten is verzwakt kan purpura optreden. Heb je een ontsteking aan de kleine bloedvaten, heb je leukemie, of anorexia? Dan zijn dat allemaal oorzaken die kunnen leiden tot purpura. Dit geldt ook voor hersenvliesontsteking, onderhuidse bloedingen door afknellen of een drukverhoging aan de bloedvaten.

Hoe behandel je purpura?

De oorzaak van purpura moet eerst bekend worden. Als dit eenmaal is onderzocht dan moet eerst de oorzaak worden aangepakt. De vlekken verdwijnen meestal vanzelf, maar wanneer dat niet zo is kan de arts altijd iets voorschrijven. Artsen geven meestal niet meteen iets voor purpura omdat het ook vanzelf weg kan gaan. Bij de behandeling van purpura worden wel eens corticosteroïden voorgeschreven. De pijnklachten zullen dan eerder verdwijnen. Normaal gesproken is je lichaam zelf in staat om de bloedingen zelf op te ruimen, maar soms gaat het niet zo snel en heb je veel last. Dan kan er een behandeling worden vastgesteld en zal de pijn afnemen die wordt veroorzaakt door de purpura.

Afdrukken
Meer in Blauwe plekken
Petechiën

Er zijn verschillende soorten huidbloedingen. Je hebt blauwe plekken, maar er bestaan ook petechiën. Je vraagt je misschien af wat...

Sluiten