Liona

Pil vergeten, wat nu? De morning-afterpil?

Pil vergeten, wat nu? De morning-afterpil?

Het is menselijk dat we iets kunnen vergeten, maar de anticonceptiepil vergeten is niet verstandig. Je moet extra zorgvuldig omgaan met medicatie en daar hoort de anticonceptiepil ook bij. Als je weet wanneer je de laatste anticonceptiepil hebt genomen, kun je kijken of je hem nog op tijd in kunt nemen.

Is dat niet zo? Dan dien je de pil toch zo snel mogelijk in te nemen (binnen twaalf uur). De volgende anticonceptiepil die je in moet nemen slik je weer op het juiste tijdstip zoals je voorheen deed. Je maakt de strip weer af.

Is de morning-afterpil nodig?

Het kan zijn dat je de pil bent vergeten en seks hebt gehad, dan is het belangrijk dat je aan de morning-afterpil denkt. Je wilt namelijk niet ongewenst zwanger raken en met deze pil wordt dat voorkomen. Er bestaat een kans omdat je de pil bent vergeten dat je zwanger bent geworden.

Binnen 24 uur nadat je onveilige seks hebt gehad (omdat je de pil niet op tijd hebt genomen) dien je de morning-afterpil te slikken. Hiermee verklein je de kans om  zwanger te worden. Als je de pil tussen de 25 en 48 uur neemt, dan is er slechts 36% kans dat je de zwangerschap (wanneer je zwanger bent geworden) af hebt gebroken.

De morning-afterpil moet echt gezien worden als een noodmiddel. Het is geen voorbehoedsmiddel, maar je moet het echt alleen gebruiken wanneer het niet anders kan en je een kans hebt dat je zwanger bent geworden (en dit niet gewenst is).

Ben je meer dan twaalf uur te laat met de pil?

Als je de pil meer dan twaalf uur te laat in hebt genomen, dan moet je de vergeten pil alsnog innemen. Ben je twee of meerdere pillen vergeten, ongeacht de week, dan moet je het advies van de arts opvolgen. Een aantal tips per week wanneer je de pil bent vergeten:

  • Wanneer je de pil bent vergeten in de eerste week, neem dan de vergeten pil in en maak de strip af. Er kan een eisprong hebben plaatsgevonden. De eerste zeven dagen zijn dan niet veilig als het over seks gaat, daarom dien je dan een condoom te gebruiken. Heb je twee dagen voordat je de pil bent vergeten zonder condoom seks gehad, dan is er een mogelijkheid dat je zwanger bent. Er moet dan zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de arts.
  • Ben je de pil in de tweede week vergeten? Neem dan de vergeten pil alsnog in en maak de strip af. Je bent gedurende deze weken gewoon beschermd tegen zwangerschap.
  • In de derde week een pil vergeten? Dan zijn er drie opties:
  • Neem de pil in, maak de strip af en gebruik twee weken een condoom, las dan een stopweek in.
  • Neem de pil in, maak de strip af en begin meteen aan een nieuwe strip (zonder stopweek).
  • Stop met de pil, eerst een stopweek en dan weer een nieuwe strip beginnen (na zeven dagen). 
Afdrukken
Meer in Anticonceptie
Soorten anticonceptiepillen
Verschillende soorten anticonceptiepillen

De anticonceptiepil wordt in verschillende soorten aangeboden. Er kan gekozen worden voor de combinatiepil. Deze pilsoort bevat twee soorten hormonen,...

Sluiten